Русия назначи бивш служител на ФСС начело на окупираната Херсонска област в Украйна

Русия ще бъде тук завинаги, заяви Алексей Ковальов, украински депутат, преминал на руска страна

Федерална служба за сигурност, ФСС (ФСБ)
Федерална служба за сигурност, ФСС (ФСБ) Източник: ФСС

Бивш служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) бе назначен днес начело на окупираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна, предаде Франс прес. Сергей Елисеев, досега заместник-ръководител на правителството на Калининградска област, Северозападна Русия, оглави правителството на Херсонска област, обяви в "Телеграм" Владимир Салдо, който е начело на руската окупационна администрация в украинския регион.

 

51-годишният Елисеев е завършил Академията на ФСС. След това той е работил в службата, според сайта на Калининградска област, който не уточнява какви длъжности е заемал Елисеев. Бившият украински депутат, преминал на руска страна, Алексей Ковальов, който стана мишена на опит за убийство в края на миналия месец, бе назначен за заместник на Елисеев, като ще отговаря за селското стопанство. "Русия ще бъде тук завинаги", заяви Ковальов.

 

След като превзе Херсонска област, Москва води политика на русификация: в обращение бе въведена рублата, започна издаването на руски паспорти, а в края на юни отвори врати и първата руска банка. В същото време критиците на руските действия са подложени на натиск, а икономическата активност до голяма степен е под контрола на окупационната администрация, отбелязва АФП.

 

Руският военнопрестъпник Владимир Путин обяви в началото на инвазията в Украйна, че няма намерения да я окупира. Сега Кремъл заявява, че жителите на Херсонска област сами трябва да изберат своето бъдеще, загатвайки, че гледа благосклонно на произвеждането на референдум за присъединяване към Русия, както стана с Крим.

 

През последните седмици обаче бяха извършени няколко атентата срещу назначени от Москва представители на окупационните власти. Освен това украинските въоръжени сили започнаха контраофанзива в Херсонска област и си върнаха част от загубените територии, посочва АФП.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени