Русия няма достатъчно военни и техника за нова офанзива, сочи анализ на ISW

Руското информационно пространство остава разделено по отношение на перспективите за руски успехи край Авдеевка, добавят от вашингтонския Институт за изследване на войната

Руски военни
Руски военни Източник: AP

На 12 и 13 октомври официални представители на САЩ и Украйна съобщиха, че са очаквали руските настъпателни операции около Авдеевка и са изразили увереност в украинската отбрана. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби съобщи на 13 октомври, че новите руски настъпателни операции край Лиман и Авдеевка "не са били изненада". Това се посочва в ежедневния обзор на Института за изследване на войната (ISW).

 

Кирби заяви, че САЩ са уверени, че украинските сили ще отблъснат тези руски атаки. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ съобщи също, че руските сили изглежда използват тактиката на човешката вълна, при която руските военни използват маси от зле обучени и екипирани руски войници, за да се опитат да напреднат - същата практика, която руските сили използваха по време на неуспешната си зимна офанзива през зимата на 2023 г.

 

Освен това ISW наблюдава, че руските сили използват по-голям от обичайния брой бронирани превозни средства в текущите операции.

Представителят на украинското Главното управление на разузнаването на МО на Украйна (ГУРМО) Андрий Юсов съобщи по подобен начин на 12 октомври, че украинските сили са знаели и са се подготвили за руската атака край Авдеевка и че руските сили не са формирали достатъчно резерви, за да атакуват по цялата фронтова линия, а само в определени сектори.

 

Няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските мини забавят руския напредък край Авдеевка, което показва предварителна украинска подготовка за атаката.

 

Руското информационно пространство остава разделено по отношение на перспективите за руски успехи край Авдеевка и на настоящите украински възможности. Публикуваните на 13 октомври геолокационни кадри показват, че руските сили са напреднали незначително на север от сметището северно от Авдеевка. Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 октомври, показват, че руските сили са напреднали и южно от Авдеевка.

 

Някои руски източници посочват, че руските проблеми с медицинското осигуряване също възпрепятстват руския напредък в района на Авдеевка. Един руски източник твърди на 12 октомври, че в окупираните Хорливка и Донецк край Авдеевка има недостиг на хирурзи, и призовава руските лекари да заминат за фронта, за да помогнат за лечението на ранените руски войници.

 

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Олександър Щупун заяви по подобен начин на 14 октомври, че по-голямата част от руските жертви в направление Авдеевка се дължат на нискокачествено медицинско обслужване и на изчерпване на капацитета на местните болници.

Един от руските военни блогъри предупреди, че руските официални лица и източници вероятно са отхвърлили украинската контраофанзива твърде бързо и отбеляза, че е твърде рано да се говори за пробив на украинската отбрана.

 

На 14 октомври украинските сили продължиха контраофанзивата си в Източна и Южна Украйна и напреднаха западно от град Донецк. Публикуваните на същия ден геолокационни кадри показват, че украинските сили напредват северно от Маринка (западно от град Донецк). Украински и руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да атакуват руските позиции на южния фланг на Бахмут.

 

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали западно от Роботине (на 10 км южно от Орикьов) към Ривне (на 24 км югозападно от Орикьов) в западната Запорожка област.

 

Руският Черноморски флот (ЧФ) ще поддържа някои кораби в основната си военноморска база в Севастопол на фона на украинските удари по руски кораби, тъй като основният сух док на руските военноморски сили в Черно море е в Севастопол.

 

Говорителят на украинските военноморски сили капитан трети ранг Дмитрий Плетенук съобщи на 14 октомври, че на 13 октомври украинските сили са нанесли удари по руския влекач "Професор Николай Муру" и патрулния кораб "Павел Державин", и заяви, че ЧФС е преразпределил корабите от Севастопол към Керч, Феодосия и Новоросийск (в континентална Русия).

 

Плетенук отбеляза, че руските сили продължават да използват базата в Севастопол, тъй като в другите пристанища обаче няма достатъчно кейове, които да приемат кораби.

 

Щабът на БМФ и основните съоръжения, включително сух док, се намират в Севастопол, поради което руските военноморски сили трябва да изпращат някои кораби за ремонт в обсега на украинските удари.

 

На 14 октомври Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи, че Русия вероятно е увеличила отбранителната и реактивната си позиция след множеството украински удари по обекти на руския черноморски флот през август и септември 2023 г.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени