Русия образува ново дело срещу Алексей Навални

Руски съд вече забрани и категоризира като екстремистки Фонда за борба с корупцията на Навални

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: ВКонтакте

Руският следствен комитет е образувал ново наказателно дело срещу изтърпяващия присъда критик на Кремъл Алексей Навални и неговите сподвижници, посочи днес в изявление комитетът, цитиран от Ройтерс.

 

Следственият комитет съобщи, че разследва Навални по подозрение в създаване на "екстремистка организация" заедно с неговите сподвижници. Руски съд вече забрани и категоризира като екстремистки Фонда за борба с корупцията на Навални, който е в затвора за нарушаване на условията по негова предишна условна присъда.

 

Четиридесет и пет годишният Навални е смятан за най-изявения критик на руския президент Владимир Путин, припомня БТА. Опозиционерът бе прехвърлен със самолет в Германия за лечение след предполагаемо отравяне през август 2020 г. в Сибир, което според западни експерти е било извършено с нервнопаралитичното бойно отровно вещество Новичок.

 

Москва отхвърли заключенията на западните експерти - което предизвика нова вълна от санкции срещу Русия - и обвини Запада, че води кампания за дискредитирането ѝ.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени