Русия обяви за персона нон грата 10 американски дипломати

Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в Съединените щати

Министерство на външните работи на РФ
Министерство на външните работи на РФ Източник: РИА Новости

Русия връчи на посолството на САЩ нота, в която 10 служители на американското посолство в Москва са обявени за "персона нон грата", съобщава АФП. Даден им е срок до 21 май да напуснат страната, съобщи руското външно министерство. Заместникът на американския посланик Барт Горман е бил извикан днес във външнополитическото ведомство, където му е връчена нотата с решението на руската страна. Тази мярка е реципрочен отговор на "враждебните действия на американската страна срещу няколко служители на руското посолство във Вашингтон и в Генералното консулство на Русия в Ню Йорк, неоснователно обявени за "персона нон грата", се казва в съобщението.

 

Припомняме, че миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия във Вашингтон, за някои от които твърди, че са служители на руските разузнавателни служби. САЩ обвинява Русия, че се е намесила в американските президентски избори и стои зад голяма кибератака срещу американската технологична компания "SolarWinds" миналата година. Москва отрича всякаква отговорност. На 16 април външният министър Сергей Лавров обяви, че ще бъдат публикувани имената на на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. Освен това ще бъде предложено 10 американски дипломати да напуснат Москва.

 

Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в Съединените щати. Русия стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на руски граждани и на граждани на трети страни в американските дипломатически мисии в страната. Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в посолството на САЩ в Русия.

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени