Русия остава без сили за завладяването на Донецка област заради боевете за Северодонецк, коментира вашингтонският Институт за изследване на войната

Украинските защитници продължават контранастъплението в Херсонска област

Руски окупатори, руски агресори
Руски окупатори, руски агресори Източник: Telegram

Руските войски най-вероятно ще изразходват напълно своя настъпателен потенциал в боевете за Северодонецк. Това се казва в анализ на вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW). В момента руските  окупатори са се насочили изцяло към завладяването на Северодонецк и Лисичанск, за да може руското командване да се "похвали", че е завладяло цяла Луганска област. 

 

Но руските агресори едва ли ще имат сили, необходими им за окупирането на значителни територии в Донецка област след огромните загуби в боевете за Северодонецк. 

"Руските сили очевидно са ограничени от релефа на местността в Донбас и ще продължават да имат затруднения при форсирането на река Северский Донецк, с което искат да завършат обкръжаването на Северодонецк-Лисичанск и да продължат по-нататък на запад от Лиман, по посока на Славянск през Райгородок", се казва в анализа на ISW.

 

Украинските сили продължават да удържат позиции в самия град Северодонецк. ВСУ успява да извърши успешни локални операции вътре в града. Това съобщи ръководителят на областната военна администрация Сергей Гайдай. 

 

Украинските защитници продължават контранастъплението в Херсонска област, създавайки сериозна опасност за линиите за снабдяване на руските окупатори по границата на Херсонска и Николаевска област. 

Още от "Светът"

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Лукашенко контра на Путин: Привличането на военнослужещи от трети страни ще доведе ескалация на конфликта в Украйна

Коментарът на Лукашенко бе по повод изявлението на САЩ, които за първи път обявиха, че са се запознали с доказателства за присъствието на 3000 севернокорейски военнослужещи в Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени