Русия освободи американската баскетболистка Бритни Грайнър, а в замяна САЩ пуснаха руския оръжеен търговец Виктор Бут

Бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години

Бритни Грайнър и Виктор Бут
Бритни Грайнър и Виктор Бут Източник: Zonanews

Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените щати са пуснали руския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски официални източници. Американският президент Джо Байдън написа в Twitter, че Бритни Грайнър е в безопасност и пътува към САЩ.

 

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

 

Освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър, двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати, бе сред основните приоритети на президента Джо Байдън. То бе постигнато, но на висока цена, и освен това бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП. Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като "Търговеца на смърт", бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.

 

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома. Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени