Русия освободи американската баскетболистка Бритни Грайнър, а в замяна САЩ пуснаха руския оръжеен търговец Виктор Бут

Бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години

Бритни Грайнър и Виктор Бут
Бритни Грайнър и Виктор Бут Източник: Zonanews

Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените щати са пуснали руския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски официални източници. Американският президент Джо Байдън написа в Twitter, че Бритни Грайнър е в безопасност и пътува към САЩ.

 

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

 

Освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър, двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати, бе сред основните приоритети на президента Джо Байдън. То бе постигнато, но на висока цена, и освен това бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП. Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като "Търговеца на смърт", бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.

 

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома. Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени