Русия отказа да осъди иранския удар срещу Израел

Официалният представител на отдела Мария Захарова обясни тази позиция с факта, че Израел не осъжда ударите на Украйна по територията на Русия

Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР)
Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР) Източник: МИД РФ

Руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с удара на Иран срещу Израел, който беше извършен в неделя вечер с изстрелването на почти 300 дрона и ракети.

 

В коментар руското външно министерство изрази "загриженост" от инцидента, но отказа да осъди иранската атака, заявявайки, че тя е в съответствие с Устава на ООН.

"Според иранското външно министерство това нападение е предприето в рамките на правото на самозащита в съответствие с член 51 от Устава на ООН в отговор на атаките срещу ирански обекти в региона, включително нападението срещу сградата на консулския отдел на иранското посолство в Дамаск на 1 април, което страната ни остро осъди", пише руското външно министерство, цитирано от РБК

 

Министерството също така подчертава, че Русия многократно е предупреждавала за "нерешените многобройни кризи в Близкия изток, предимно в зоната на палестинско-израелския конфликт". Тези кризи са "подхранвани от безотговорни провокативни действия", заявяват от руското външното министерство.

 

Официалният представител на отдела Мария Захарова обясни тази позиция с факта, че Израел не осъжда ударите на Украйна по територията на Русия.

 

"Припомнете ми кога Израел осъди поне един удар на режима в Киев по руски региони? Не си спомняте? Аз също. Но си спомням редовните изявления в подкрепа на действията на Зеленски от израелски служители", написа Захарова в канала си в Telegram.

 

Постът на Мария Захарова
Постът на Мария Захарова

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени