Русия показа новата система за противовъздушна отбрана С-500 в действие

Системата е предназначена да поразява целия спектър от съществуващи и перспективни въздушнокосмически нападателни оръжия на потенциален враг в целия диапазон от височини и скорости

С-500
С-500 Източник: МО на РФ

Русия публикува днес кадри, които за първи път показват новата й ракетна система земя-въздух С-500 в действие, предаде Ройтерс. Предшественикът на С-500 - системата С-400, се превърна в източник на геополитическо напрежение със САЩ. Кадрите, публикувани от министерството на отбраната, показаха как базираната на камион установка на системата изстрелва ракета с висока скорост от полигона Капустин Яр в Южна Русия.

 

Според РИА Новости министерството за първи път показва системата С-500 в действие по време на изпитания. Кадрите бяха частично замъглени, за да се затрудни подробното проучване на системата. Министерството каза, че ракетата успешно е улучила "скоростна балистична цел". 

 

"Противовъздушната ракетна система С-500 няма аналог в света и е предназначена да поразява целия спектър от съществуващи и перспективни въздушнокосмически нападателни оръжия на потенциален враг в целия диапазон от височини и скорости", заяви министерството.

 

"Когато бъде завършен целият изпитателен цикъл, плановете предвиждат първата система С-500 да бъде доставена на подразделението за въздушна и ракетна отбрана край Москва", каза ведомството. Системата, наречена "Прометей" може да унищожава балистични и крилати ракети, а също самолети и хеликоптери и е с радиус на прехващане около 600 километра, припомня БТА.

 

Заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко каза миналата година, че се предвижда системата да бъде доставена до 2025 г., а тази година би трябвало да бъдат подписани държавни договори.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени