Русия поставя масово малки противопехотни мини "Венчелистчета" в Украйна - опасни и за мирното население

С HIMARS украинците унищожиха значително количество техника и повече от 100 окупатори край Мелитопол

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров
Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров Източник: Запорізька Обласна Державна Адміністрація

Въоръжените сили на Украйна са поразили местата на дислокация на руските войски в Мелитопол с доставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS, унищожавайки значително количество техника и повече от 100 войници, съобщи украинският кмет на окупирания град Иван Федоров, цитиран от руската служба на Би Би Си.

 

Видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи, твърдят, че показват момента на удара. Би Би Си прави уточнението, че в условията на война не може да потвърди към момента тази информация.

 

Още в началото на войната град Мелитопол бе окупиран от руските войски. Самият Федоров бе пленен и по-късно освободен в резултат на размяна за руски военни.

 

Последният доклад на британското разузнаване, публикуван от британското министерство на отбраната, се фокусира върху използването от страна на Русия на малки противопехотни мини "Венчелистчета" в Украйна.

 

"Русия вероятно използва противопехотни мини, за да защити и ограничи свободата на движение по своите отбранителни линии в Донбас. Тези мини могат да причинят значителни щети както на военните, така и на местното цивилно население," предупреждава британското разузнаване.

 

Според британците в Донецка област руските сили най-вероятно са използвали противопехотни фугасни мини ПФМ-1 и ПФМ-1С. Серията ПФМ-1, известна като "Венчелистче", е неизбирателно оръжие.

 

Тези мини са били широко използвани по време на съветско-афганистанската война, когато се твърди, че са осакатили голям брой деца, които са ги смятали за играчки. Много е вероятно запасите от съветската епоха, използвани от Русия, да са се влошили с времето и сега са силно ненадеждни и непредвидими.

 

Това представлява заплаха както за местното население, така и за операциите по хуманитарно разминиране. 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени