Русия пренебрегва загубите си на фронта и продължава настъплението си срещу Авдеевка, съобщиха украински представители

Загубите на Русия в района през последните шест дни са 2500 убити и ранени

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Руските сили пренебрегват тежките си загуби на фронта и продължават офанзивата си за завземане на източния украински град Авдеевка, казаха днес украински представители.

 

През последните две седмици Русия се концентрира върху град Авдеевка в Донецка област - град, известен в мирно време с големия си въглищен завод, но сега се смята за бастион на украинската съпротива.

 

"Врагът се опитва да се придвижи напред, а ние го отблъскваме", заяви по националната телевизия Олександър Щупун, говорител на южните групировки на силите на Украйна.

 

"Така че в никакъв случай не може да се говори за някаква фиксирана ситуация. Тежките боеве продължават, въпреки че активността донякъде е намаляла. Противникът преминава през някакво прегрупиране", уточни той.

 

Руските сили разчитат на пехотата, използвайки малки щурмови групи от 30-40 души, каза Щупун, като посочи, че загубите на Русия в района през последните шест дни са 2500 убити и ранени.

 

Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на Авдеевка, заяви, че Русия оказва натиск от север, но не може да премине през железопътна линия, намираща се под украински контрол.

 

Той също така отхвърли информацията, че руските войски са си осигурили контрол над една от големите купчини шлака, които преобладават в индустриалната зона на града. В руските репортажи за последните сражения не се споменава Авдеевка, но се казва, че руските войски са отблъснали 15 украински атаки край Купянск, далеч на север.

 

Украински официални лица също така информираха за тежки сражения край Купянск - град, който първоначално беше превзет от войските, но Украйна си го върна по време на бързото настъпление през североизточната част на страната миналата година. Властите в Харковска област заявиха, че налагат задължителна евакуация на семействата от 10 населени места в района.

 

Започналата през юни контраофанзива на Украйна доведе до превземането на опустошените села в източната част на страната и на някои селища в южната част, но темпото е далеч по-бавно от миналогодишното настъпление през североизточната част на страната.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени