Русия преустановява участието си в договора "New START" за контрол на стратегическите ядрени оръжия

Договорът "Нов СТАРТ", който влезе в сила през 2011 г., въвежда ограничения на броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разполагат

Руският диктатор Владимир Путин
Руският диктатор Владимир Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Руският диктатор и военнопрестъпник Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора "New START" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, предадоха световните агенции.

 

Путин подчерта, че страната му преустановява участието си, а не се оттегля от договора за ограничаване на ядрените бойни глави, посочва Ройтерс.

 

"В това отношение аз съм принуден да съобщя, че Русия преустановява участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия", заяви руският президент в края на годишната реч пред парламента.

 

Стратегически ядрени оръжия
Стратегически ядрени оръжия Източник: Zonanews

Ядрените арсенали на Великобритания, Франция и САЩ са насочени срещу Русия и Москва не може да не отчита това, каза Путин, цитиран от ТАСС.

 

Договорът "New START" беше подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, и предвижда ограничаване на броя на стратегическите ядрени глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат. 

Споразумението влезе в сила през 2011 г. и срокът му на действие бе удължен с пет години през 2021 г., след като Джо Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати. "New START" дава възможност на американски и руски инспектори да гарантират, че двете страни спазват уговорените условия. 

 

Русия разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света, като според експерти той възлиза на около 6000 бойни глави. САЩ и Русия притежават общо около 90 процента от ядрените бойни глави в света.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени