Русия прилага съветски мурафети от 1939 г.: Украйна се готви да ни нападне

Поведението на Русия днес напомня на поведението на Съветите в края на 30-те години на миналия век, когато се извършва т.н. "Майнилски инцидент"

Владимир Путин и Дмитрий Песков
Владимир Путин и Дмитрий Песков Източник: Life

Кремъл обвини днес САЩ и техните съюзници, че засилвали напрежението между Изтока и Запада чрез обявяването на планове за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на семействата на дипломатите от американското посолство в Украйна, предаде Ройтерс.

 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Украйна била разположила голям брой военни до границите на самообявилите се отцепнически региони, подкрепяни от Москва. Според него това показвало, че Киев се готви да ги нападне. Украйна нееднократно е отричала да има подобни планове.

 

А поведението на Русия днес напомня на поведението на Съветите в края на 30-те години на миналия век, когато на 30 ноември 1939 година съветските войски нахлуват във Финландия. Както обявява тогава външният министър Вячеслав Молотов, поводът е "гнусната провокация на финландската белогвардейщина", която уж била обстреляла части на Червената армия, разположени в руското село Майнила.  Финландците още тогава доказват, че обстрелът не може да е бил извършен от тяхна територия - тоест, че въпросният инцидент е провокация не на Финландия, а на Москва.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени