Русия продължава да сее терор - жертви и ранени при руска атака с касетъчни бомби срещу Краматорск

Съгласно споразумение на ООН, подкрепено от повечето западни държави, се забранява използването на касетъчни бомби, разпръскващи десетки малки експлозиви

Русия обстреля с касетъчни бомби Краматорск
Русия обстреля с касетъчни бомби Краматорск Източник: Украина сейчас

Руски удари убиха двама души и раниха други десет в град Краматорск в Източна Украйна в събота. Това съобщи областния управител на Донецк Павло Кириленко, цитиран от Франс прес. Той обвини Москва, че е използвала касетъчни бомби при атаката.

 

В Telegram Кириленко посочи, че руските сили са атакували парк и са нанесли щети по "дузина жилищни сгради", като са стреляли с "касетъчни боеприпаси". Те целенасочено удариха града в опит да убият колкото се може повече цивилни, подчерта той.

 

На място са чути около десет експлозии, избухнали почти едновременно малко преди 16:00 часа местно време вчера, а също е бил забелязан издигащ се дим над парк в южната част на града. Жена е починала на място от раните си. При друг взрив малко по-късно е тежко ранен таксиметров шофьор.

 

Кметът на Краматорск Александър Гончаренко потвърди, че двама души са били убити от касетъчни бомби. "Русия продължава да сее терор", написа той във Фейсбук.

 

Съгласно споразумение на ООН, подкрепено от повечето западни държави, се забранява използването на касетъчни бомби, разпръскващи десетки малки експлозиви, които често представляват заплаха дълго след края на конфликта.

 

Русия и Украйна обаче не са подписали договора, поради което ООН изрази тревога относно предполагаемото използване на касетъчни боеприпаси от Москва в населени райони, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година.

 

Това бе втората атака срещу Краматорск в рамките на седмица. Във вторник един човек загина, а трима бяха ранени след удар по жилищни сгради.

 

Краматорск се намира в Донецка област, части от която - включително най-големият ѝ град, се контролират от подкрепяните от Кремъл сепаратисти от 2014 г.

 

През април 2022 г. ракетен удар уби около 60 души на гарата в Краматорск, като това беше едно от най-смъртоносните нападения, насочени срещу цивилни. Москва се опитва да окупира цялата област, след като миналата година я обяви за част от Русия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени