Русия продължава да струпва войници и наемници в Източна Украйна, съобщи британското министерство на отбраната

Русия все още се опитва да превземе Мариупол

Руски военни удари и разположение на войски
Руски военни удари и разположение на войски Източник: Twitter

Русия продължава да струпва войници и наемници в Източна Украйна, каза днес британското министерство на отбраната.

 

"Руските сили продължават да се консолидират и реорганизират, като променят фокуса на своето настъпление в Донбас в източната част на Украйна ", пише министерството в публикувана в Twitter актуализирана оценка на развитието на военните действия.

 

 

В нея се казва, че руските войски се прехвърлят в източния украински регион заедно с наемници от частната военна групировка "Вагнер".

 

Снощи Великобритания каза, че Русия все още се опитва да превземе Мариупол, където от седмици се водят тежки сражения. Югоизточният украински пристанищен "град продължава да е обект на интензивни, безразборни удари, но украинските сили поддържат твърда съпротива, запазвайки контрол върху централните райони", обобщи тя.

 

В актуализираната днес оценка се отбелязва, че "Мариупол почти сигурно е ключова цел на руската инвазия, тъй като би (превземането му) би осигурило сухопътен коридор от Русия до окупираната (украинска) територия Крим", която тя анексира през 2014 г.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени