Русия работи по изваждането на талибаните от нейния списък с терористични организации

Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Талибани
Талибани Източник: iStock

Русия днес заяви, че има важни въпроси за обсъждане с лидерите на афганистанските талибани и работи за изваждането им от своя списък на забранените терористични организации, предаде Ройтерс.

 

"Това е страна, която е до нас, и по един или друг начин ние общуваме с тях", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

"Трябва да разрешаваме неотложни въпроси, това изисква и диалог, така че в това отношение общуваме с тях, както на практика с всички останали – те са фактическата власт в Афганистан".

 

Песков не уточни "неотложните въпроси", но миналия месец Русия претърпя най-смъртоносния атентат на своя територия от 20 години насам, когато въоръжени лица нахлуха в концертна зала край Москва и убиха най-малко 144 души.

 

Бойци от "Ислямска държава" поеха отговорност, а американски представители заявиха, че разполагат с разузнавателна информация, според която за атентата е отговорен афганистанският клон на терористичната ислямистка мрежа – "Ислямска държава-Хорасан". Русия заяви, че разследва и украинска връзка – нещо, което Киев и САЩ категорично отхвърлиха.

 

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2021 г. след изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили, но и досега са в списъка на организациите, които Русия определя като терористични, припомня Ройтерс.

Още от "Светът"

Тревожно: Москва опитва да вкара проруски имена в евролистите в цяла Европа

Стотици хиляди евро от Русия са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, които настояват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-добрия начин за бързо приключване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Великобритания подготви два военни кораба за Украйна

Британското министерство на отбраната заяви, че миночистачите, които в Украйна ще се наричат ​​"Чернигов" и "Черкаси", "ще представляват критична способност за Украйна в бъдещата й защита на нейната брегова линия"

Прочетете повече прочетете повече

Европейският парламент прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени