Русия разположи първите С-500 да пазят небето над Москва

Втората бригада С-500 ще бъде предадена на войските през първата половина на 2022 г.

С-500 "Прометей"
С-500 "Прометей" Източник: Defence.ru

Първият бригаден комплект от най-новата серийна зенитно-ракетна система (ЗРС) С-500 "Прометей" беше доставен на войските на 15-та армия от специалните сили на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, обхващаща Москва и Централния индустриален район, информира агенция ТАСС.

 

"Първият бригаден комплект от системи за противовъздушна отбрана С-500 постъпи на въоръжение в частта, която носи бойно дежурство по защита и отбрана на въздушно-космическото пространство над столицата на страната'', каза източник, близък до военното ведомство на 13 октомври.

 

Той не уточни състава на съединението и датата на предаването му. Източникът поясни пред ТАСС, че втората бригада С-500 ще бъде предадена на войските през първата половина на 2022 г., като добави, че това е "многогодишен договор".

 

Зенитно-ракетната система С-500 "Прометей", произведена от концерна "Алмаз-Антей", е предназначена да поразява всички налични и перспективни космически оръжия за атака на потенциален противник във всички диапазони на височини и скорости. Обучението на специалисти за работа с нея се провежда от 2017 г. С-500 ще замени системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф".

Още от "Светът"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени