Русия ще понесе тежки стратегически последици, ако нападне Украйна, предупреди френският външен министър

Путин призова вчера за "незабавни преговори" с НАТО и САЩ, за да се изключи възможността за евентуално бъдещо разширяване на Пакта

Жан-Ив Льо Дриан
Жан-Ив Льо Дриан Източник: Sky News
Русия ще понесе "тежки стратегически последици", ако нападне Украйна, предупреди днес френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес. Евентуално посегателство срещу териториалната цялост на Украйна "би имало много висока цена за Русия", подчерта той пред парламента. От 2014 г. насам в Източна Украйна се води война срещу правителствените сили и проруски сепаратисти.
 
Киев и Западът обвиняват Русия, че оказва военна подкрепа на бунтовниците - нещо, което тя категорично отрича. Конфликтът, довел до смъртта на над 13 000 души, започна след като Русия анексира полуостров Крим. В момента Западът подозира, че тя подготвя нова инвазия в Украйна и разполага значителни военни сили по границата между двете страни.
 
Руският президент Владимир Путин споменава за засилваща се "русофобия" и опасност от "геноцид" на рускоезичното население в Източна Украйна. Тези изявления бяха сметнати за притеснителни от онези, които се безпокоят от евентуална руска военна офанзива.
 
В този нестабилен контекст "трябва въпреки това да се запазят отворени каналите за дискусии с Русия, за да се възстановят параметрите на солидната стратегическа стабилност в Европа", призова френският външен министър.
 
Франция и Германия са посредници за уреждане на украинския конфликт след сключването на мирното споразумение в Минск през 2015 година. Те призовават, но без успех, Русия да се върне на масата за преговори с Украйна в рамките на т. нар. "нормандска четворка".
 
Руският президент от своя страна призова вчера за "незабавни преговори" с НАТО и САЩ, за да се изключи възможността за евентуално бъдещо разширяване на Алианса в постсъветското пространство и по-конкретно с Украйна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени