Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Руски военни, руски нашественици
Руски военни, руски нашественици Източник: EPA

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, заяви в неделя главнокомандващият украинските въоръжени сили - генерал-полковник Александър Сирски. Висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

 

Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада.

 

Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

 

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението Telegram.

 

"Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр", каза Сирски, без да дава повече подробности.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени