Русия смени генерала, отговарящ за логистиката

Генерал Булгаков е заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев, който до момента ръководеше Националния център за управление на отбраната на Руската федерация

Ген. Дмитрий Булгаков
Ген. Дмитрий Булгаков Източник: РИА Новости

Русия обяви днес смяната на отговарящия за логистиката военен с най-висок ранг, извършена в началото на обхватна мобилизационна кампания и в момент, когато офанзивата на Украйна показа, че са налице организационни трудности, предаде Франс прес.

 

Армейски генерал Дмитрий Булгаков е освободен от длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация поради преминаване на друга работа, обяви военното ведомство в съобщение, без да дава подробности.

 

Генерал Булгаков е заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев, който до момента ръководеше Националния център за управление на отбраната на Руската федерация. Генерал-полковник Мизинцев вече ще отговаря за материално-техническото обезпечаване на въоръжените сили, се казва още в съобщението.

 

60-годишният Мизинцев е заемал редица ръководни постове в Генералния щаб по време на дългата си военна кариера, отбелязва АФП. Той е обект на западни санкции заради ролята си в обсадата на югоизточния украински пристанищен град Мариупол, превзет през май от руските сили с цената на големи разрушения.

 

Тази промяна беше предшествана от обявената тази седмица от военнопрестъпника Владимир Путин мобилизация на стотици хиляди руснаци, за да се даде нов тласък на агресивната война на Русия в Украйна.

 

Мобилизацията представлява голямо организационно предизвикателство. Тя изисква резервистите да бъдат свикани от всички краища на огромна територия, да бъдат екипирани, да бъдат транспортирани до центровете за обучение, а след това и до фронта.

 

Военното нашествие на Русия в Украйна обаче извади наяве значителни трудности по отношение на логистиката. Анализаторите подчертават тези недостатъци като една от причините, обясняващи трудностите, с които руските войски се сблъскаха в началото на офанзивата.

Още от "Светът"

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени