Русия тества новата американски администрация в сферата на контрола на въоръженията

Руската страна призовава новата американска администрация да отдаде нужното внимание на предложенията на Москва за налагането на мораториум върху разполагането на ракти със среден и малък обсег на действие, като се надява тези мерки да помогнат за предотвратяването на нова криза в сферата на сигурността в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион

Мария Захарова
Мария Захарова Източник: МВнР на РФ

"На този етап, когато във Вашингтон се сменя екипа, ние не бихме се задълбочавали за пореден път в нашите разногласия, в детайлите по Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег на действие, но бихме искали отново да призовем американската страна да обърне необходимото внимание на руските предложения, които целят предотвратяване на нова ракетна криза в Европа и недопускане на нов етап в ракетната надпревара в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези предложения са актуални", каза на специален брифинг говорителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова. 

Захарова не пропусна да атакува сегашната администрация в Белия дом, която според нея, разпространявали лъжливи, пропагандни тези за прекратяването на участието на САЩ в Договора за ракетите със среден и малък обсег. Тя обърна внимание на изказване на държавния секретар Майк Помпея от 11 януари, в което той нарича излизането на САЩ от този договор "изключително постижение под ръководството на действащия президент Доналд Тръмп". Помпео поставя и въпроса за множеството нарушения от Русия на този договор. 

"Съдейки от заявлението на Помпео, отиващата си администрация и нейното мвъншнополитическо подразделение както и преди не осъзнават резултатите и последиците от своята разрушителна дейност в областта на контрола на въоръженията и продължават да се занимават с обикновена подмяна на фактите", каза Захарова. 

Захарова отново пропусна да отговори на конкретните обвинения на САЩ по тази тема. А фактите са следните:
На 2 февруари, 2019 г. Съединените щати обявиха, че в срок от шест месеца ще се изтеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег поради продължаващото от страна на Русия неспазване на споразумението. Изтеглянето на САЩ, което е в съответствие с Член XV от договора, е в сила от тази дата поради нежеланието на Русия да се върне към неговото пълно и доказуемо спазване, като унищожи своите неотговарящи на изискванията ракетни системи – SSC-8 или 9M729 ракети с наземно базиране, със среден обсег.
Русия е еднолично отговорна за провала на договора. Още поне от средата на 2000-те години Русия e разработвала, произвеждала, тествала, а  вече и въоръжава множество батальони със своите неотговарящи на споразумението ракети. Съединените щати изразяват безпокойството си пред Русия за пръв път през 2013 г. Впоследствие Русия систематично отхвърля в продължение на шест години усилията на САЩ да я убеди да се придържа към договора. С пълната подкрепа от страна на съюзниците си в НАТО Съединените щати установяват, че Русия е във фактическо нарушение на договора и съответно ограничават своите задълженията по този документ. През последните шест месеца САЩ предоставиха на Русия последна възможност да започне отново да спазва споразумението. Подобно на многото предишни години, Русия предпочете да запази своите несъответстващи на изискванията ракети, отколкото да се върне към изпълнението на задълженията си по споразумението. Съединените щати няма да останат страна в един договор, който Русия преднамерено нарушава. Неспазването на договора от страна на Русия застрашава върховните интереси на САЩ, тъй като разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи представлява директна заплаха за Съединените щати и техните съюзници и партньори. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени