Русия увеличава бойния потенциал на базите в Средна Азия заради обстановката в Афганистан

Настъплението на талибаните буди особено безпокойство в Русия

Сергей Шойгу в Таджикистан
Сергей Шойгу в Таджикистан Източник: Twitter

Русия увеличава бойния потенциал на базите си в бившите съветски републики Таджикистан и Киргизстан с оглед на все по-влошаващата се обстановка в Афганистан, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу при посещение в таджикистанската столица Душанбе, цитиран от ДПА. Шойгу пристигна в Душанбе, за да обсъди положението в Афганистан с колеги от съседни държави, включително с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ, в контекста на продължаващото изтегляне на американските войски.

 

"С прибързаното си изтегляне САЩ създадоха обстановка в региона, която става все по-опасна," каза руският военен министър. Настъплението на талибаните буди особено безпокойство в Русия. "В отговор базите в страните от Средна Азия ще бъдат по-добре оборудвани, за да се реагира на кризисната ситуация", каза той.

 

Помощта ще дойде под формата на оръжие, военни технологии и обучение. Шойгу изтъкна бягството в Таджикистан и Узбекистан на стотици членове на афганистанските сили за сигурност, страхуващи се от талибаните, като доказателство, че сключените от САЩ договорености с бунтовниците не действат. Другата седмица Русия ще участва във военно учение на територията на Таджикистан и Узбекистан по афганистанската граница, на което войниците ще тренират как да предотвратяват навлизане на бойци от Афганистан.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени