Русия вече загуби в Украйна, категорични са от ISW

Руски източници редовно се оплакват от слабите руски контрабатарейни способности по цялата фронтова линия

Руски военни, руски окупатори
Руски военни, руски окупатори Източник: Telegram

Руските сили на 20 октомври подновиха натиска близо до Авдеевка и успяха да постигнат незначителен напредък. Това показва, че руското военно командване поддържа настъпателните операции в района, въпреки тежките загуби. Геолокирани кадри, публикувани на 20 октомври, показват малък напредък западно от Красногоровка (5 км северно от Авдеевка).

 

Руски блогъри и украински военен наблюдател твърдят, че руските сили са превзели украинска крепост близо до купчината отпадъци североизточно от Авдеевка, напреднали са до железопътна гара северно от Авдеевка и са близо до ресторант "Царска охота" южно от Авдеевка, уточнява news.bg.

 

Един виден руски блогър твърди, че руските сили са атакували неуспешно близо до Сиверне, южно от Авдеевка, близо до Степове (8 км северозападно от Авдеевка) и близо до Новокалинове (11 км северозападно от Авдеевка). Други блогъри твърдят, че руските сили са напреднали до един километър по линията Степове-Бердичи (8-10 км северозападно от Авдеевка) на 19 октомври и че битката е продължила на 20 октомври.

 

Украинският генерален щаб съобщи, че са отблъснати руски атаки близо до Авдеевка, Новокалинове, Степове, Первомайске и Северне. Също така са повредили и унищожили почти 50 руски танка и над 100 бронирани машини през изминалия ден. Съобщава се за 200 руски бронирани машини през последните четири дни.

Това обобщи за изминалия ден на фронта Институтът за изследване на войната (ISW).

 

Първоначалните руски настъпателни операции в района на Авдеевка на 10 октомври също доведоха до големи потвърдени загуби на руска техника, а фактът, че руските сили се прегрупираха и започнаха повторно атаки след първоначалните атаки предполага, че или руските сили смятат, че могат да превземат Авдеевка, или че руското военно командване не приоритизира добре настъпателните операции независимо от цената.

Украинските сили продължиха по-големи от обичайните сухопътни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област на 20 октомври и установиха потвърдено присъствие в населено място на източния бряг.

 

Геолокирани кадри, публикувани на 19 октомври, показват, че украинските сили са напреднали в североизточната част на Кринки (27 км източно от град Херсон и 2 км от река Днепър). Руски блогъри твърдят, че украинските сили установяват плацдарм близо до Кринки и продължават да поддържат присъствието си близо до Антонивския път и железопътните мостове.

 

Известен руски блогър твърди, че украинските сили временно са напреднали в Кринки до пътя Козачи Лахери-Кринки-Корсунка, преди руските въздушни удари да изтласкат украинските войски обратно към северните покрайнини на селището. Друг руски блогър твърди, че се водят боеве близо до Пищановка и че украинска диверсионно-разузнавателна група действа в южните покрайнини на селището.

 

Известният руски блогър предположи, че руските сили поддържат позиции само в южните покрайнини на Пищановка към следобеда на 18 октомври, а украинският генерален щаб съобщи на 19 октомври, че руската авиация е нанесла удари по Пищановка, което означава, че украинските сили все още действат в селището.

ISW обаче не е забелязал никакво друго визуално потвърждение на украински сили, поддържащи позиции в селища на източния бряг, различни от Кринки.

 

Руски и украински източници продължават да твърдят, че руските части, защитаващи източния бряг на Херсонска област, са относително по-малко боеспособни от други руски сили на други места по фронта. Украински военен наблюдател заяви, че руската Днепърска групировка на силите се състои основно от елементи на 49-та общовойскова армия (Южен военен окръг) и вероятно елементи от новосъздадената 18-та общовойскова армия.

 

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции близо до Бахмут и в западната Запорожка област, но не направиха потвърден напредък. Руски блогър твърди, че украинските сили са направили незначителен напредък северозападно от Вербове (10 км източно от Роботине), въпреки че ISW не е намерил доказателства в потвърждение на това твърдение.

 

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават настъпателните действия в направленията Бахмут и Мелитопол (западна Запорожка област). Руски източници съобщават за украински атаки южно от Бахмут по линията Клещеевка-Андреевка-Курдюмовка и южно от Оригов близо до Роботине, Новопрокопивка и Вербове.

 

Руският президент Владимир Путин посети щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон, Ростовска област, на 19 октомври, за да обсъди ситуацията на бойното поле в Украйна. Руските медии съобщават, че се е срещнал с началника на руския Генерален щаб и командващ руските сили в Украйна армейски генерал Валерий Герасимов, който е казал, че руските войски "решават проблемите в съответствие с плана на операцията".

 

Герасимов все още е активен фигурант на руските операции в Украйна и вероятно е трябвало да демонстрира ефективността и участието на руското военно ръководство, докато руските сили провеждат настъпателни и отбранителни операции по множество сектори на фронта. ISW ще предостави допълнителни актуализации за посещението на Путин в Ростов на Дон, след като станат налични повече показания.

 

Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин заяви на 20 октомври, че руските власти трябва да лишат мигрантите от придобито руско гражданство, ако не желаят да се бият в Украйна. Руската държавна дума предложи на 28 август законопроект, който ще лиши лица от придобитото им руско гражданство при избягване от военна регистрация и мобилизация, предизвиквайки различни реакции на подкрепа и опозиция сред руските източници.

 

Руските власти редовно провеждат акции в мигрантските общности и изпращат призовки на тези с придобито руско гражданство, които все още не са се регистрирали във военните служби за регистрация и набор. Коментарите на Бастрикин вероятно имат за цел да окажат допълнителен натиск върху лица с придобито гражданство да се регистрират в руските служби за регистрация и набиране на персонал. В момента руските власти принуждават мигранти и чужденци, живеещи в Русия, да се бият във войната в Украйна в замяна на руско гражданство.

 

Руският държавен отбранителен конгломерат "Ростех" обяви на 20 октомври, че е завършил тестовете на самоходната артилерийска система "Коалиция-СВ" и заяви, че е готов да започне серийно производство на системата. Руски блогъри твърдят, че новата артилерийска система има по-широк обсег и е по-точна от предишните системи, а един виден блогър изрази надежда, че производството на системата ще се справи със слабите руски контрабатарейни способности.

 

Руски източници редовно се оплакват от слабите руски контрабатарейни способности по цялата фронтова линия в Украйна и е малко вероятно руските сили систематично да подобряват тези способности в близко бъдеще.

Руските окупационни служители продължават да оказват натиск върху жителите на окупирана Украйна за смяна паспортите. Окупационната администрация на област Херсон заяви на 20 октомври, че жителите ще бъдат задължени да използват руски паспорт, за да получат жилищни сертификати и няма да могат да използват украински документи за самоличност.

 

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 20 октомври, че украинските партизани са взривили руска военна машина близо до контролираното от Русия летище в Мелитопол, Запорожка област.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени