Русия включи журналисти и правозащитници в списъка с "чуждестранни агенти"

Ще им се наложи да поставят на всяка своя публикация знак, който да напомня за този техен "статут" на агент ина чужди сили, съобщава руското издание "Ведомости"

Ръководителят на движението за защита на правата на човека Лев Пономарьов
Ръководителят на движението за защита на правата на човека Лев Пономарьов

Според официално решение на руските власти, от днес в списъка с "чуждестранните агенти", които действат на територията на Руската федерация са включени освен 12 електронни издания ("Гласът на Америка, "Радио Свобода" и др.) също така и журналисти и правозащитници в качеството им на физически лица - чуждестранни агенти. В този срамен списък, който напомня на нацистките практики, са организаторката на публични акции срещу властта Даря Апахончич, журналистът от изданието "7х7" Сергей Маркелов, главният редактор на електронното издание "Псковска губерния онлайн" Денис Камалягин, псковската журналистка от изданието "Север.Реалии" Людмила Савицкая, както и правозащитника Лев Пономарьов. 
Досега в този регистър на "чуждестранните агенти", които се числят сред руските медии не е имало физически лица, а само издания. Законодателството, което позволява това беше прието още през 2019 г. и според него едно физическо лице руски гражданин може да бъде признато за "чуждестранен агент", ако разпространява материали, създадени от СМИ, които са признати също за "чуждестранен агент", както и ако получава заплащане или някакво имущество от чужда държава или чужда организация (фондация, например). 
Решението, с което едно физическо лице руски гражданин вече може да бъде заклеймено като "чуждестранен агент" се взема от Министерството на правосъдието, съгласувано в Министерството на външните работа на РФ. 
Към хората, които са включени в регистъра на "чуждестранните агенти" в медиите, ще бъдат приложени драконовски мерки, които напомнят поставянето на жълта давидова звезда на евреите по времето на националсоциалистическата диктатура. Както разкрива Галина Арапова, директор на руския Център за защита правата на човека:
"Под заплахата от много високи глоби, тези журналисти и правозащитници ще трябва да добавят към всяка своя публикация забележка, че са "чуждестранни агенти". Това е форматът, който е приет от Роскомнадзор (официалната цензурна институция в РФ). Тази забележка трябва да е веднага под заглавието на съответния материал и да е два пъти по-голяма като шрифт от него". 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени