Русия забрани организации, подкрепящи опозиционера Алексей Навални

Самият Навални беше осъден на две години и половина затвор по обвинение за мошеничество и изтърпява присъдата си в наказателна колония

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter
Московският градски съд обяви за екстремистки организации, свързани с опозиционера Алексей Навални. Фондът за борба с корупцията и други две организации са незаконни, реши съдът след 12-часово заседание при закрити врата. Решението означава, че членовете на забранените организации нямат право да заемат обществени длъжности, включително да участват в парламентарните избори в Русия тази есен.
 
Съдът удовлетвори искането на прокуратурата от 16 април, в което се посочва, че Фондът за борба с корупцията, Щабовете на Навални и Фондът за защита на гражданските права "създават условия за дестабилизация на социалната и обществено-политическата ситуация в страната". В края на април Московският градски съд забрани дейността и на трите организации. Координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков обяви разпускането им, като обясни, че служителите им са заплашени от обвинения в екстремизъм и последващо наказателно преследване.  
 
Самият Навални беше осъден на две години и половина затвор по обвинение за мошеничество и изтърпява присъдата си в наказателна колония.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени