Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Танк Т-90 от индийските ВС
Танк Т-90 от индийските ВС Източник: Wikipedia

Износът на руско оръжие за Индия, най-големият чуждестранен пазар за руския ВПК, стана жертва на войната в Украйна. Страната, чиято армия Съветският съюз фактически самостоятелно оборудва с военна техника през 60-те години на миналия век, а Русия е осигурила през последните 30 години, вече не възнамерява да прави нито една голяма покупка от Москва. Индия, която вече се превърна в най-големия вносител на оръжие в света, е отделила $100 млрд. за по-нататъшни покупки, но Русия ще получи малко от тези пари, съобщава Politico, позовавайки се на водещи експерти и представители на индийската отбранителна промишленост.

 

ПВО система С-400 Триумф
ПВО система С-400 Триумф Източник: ТАСС

Войната в Украйна, западните санкции, загрижеността на Индия за качеството на руската техника, която се представя толкова слабо в реални бойни условия, неспособността на Москва да осигури дори вече договорени доставки, както и желанието на Делхи да развие собствена отбранителна промишленост - всичко това изигра роля в решението да се премине към сътрудничество с други, предимно западни производители на оръжие.

 

Въпреки че резервните части за оборудване в експлоатация известно време ще бъдат купувани в Русия, Делхи вече не смята Русия за основен доставчик, пише Politico. Нандан Уникришнан от мозъчния тръст Observer Research Foundation изключи възможността за "големи покупки" от Русия, а Амит Кушиш, бивш съветник на индийското министерство на отбраната, заяви, че Москва вече не е "способна" да задоволява нуждите си.

 

СИПРИ (SIPRI)
СИПРИ (SIPRI) Източник: SIPRI

Разривът в оръжейното сътрудничеството между двете държави вече е започнал. През 2009-2013 г. Русия осигуряваше 76% от вноса на оръжие в Индия, докато през 2019-2023 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), руските доставки представляват само 36%. Последните пет години се оказаха първите от 1960-1964 г., когато Русия (или нейният предшественик Съветския съюз) осигурява по-малко от половината от покупките на Индия.

 

Войната в Украйна ще ускори този процес, твърдят индийски представители. От една страна, според Уникришнан, Делхи "не иска да пресича червените линии, поставени от Запада, особено от САЩ". От друга страна, отбелязва Свасти Рао от Института за отбранителни изследвания и анализи "Манохар Парикар", индийските експерти са изненадани от това как се проявява руската техника в бойни условия:

"Как става така, че Patriot свалиха ракетите "Кинжал", които бяха представяни като неуязвими? Защо руските кораби са толкова лесни мишени за страна, която няма собствен флот? И колко ефективно украинците свалят самолети за ранно предупреждение А-50 и изтребители като Сухой!".

 

Унищожен руски самолет А-50
Унищожен руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

През 2018 г. Путин лично похвали ракетите Х-47М2 "Кинжал", наричайки ги "оръжие чудо". Но украинците са се научили как да ги свалят с помощта на американските системи Patriot, разработени още през 70-те години на миналия век. А китайските и британските военни експерти дори отказаха да ги смятат за хиперзвукови, както твърдеше Путин.

 

Хиперзвукова ракета
Хиперзвукова ракета "Кинжал" Източник: Kremlin.ru

Руският военно-промишлен комплекс сега работи за войната в Украйна и е ограничен от западните санкции, така че не може да осигури доставката дори на просто оборудване. През 2019 г. в Индия е създадено съвместно предприятие, Indo-Russian Rifles Private Limited. В края на 2021 г. тя откри завод, който трябва да произвежда автомати "Калашников" АК-203 от комплекти, изпратени от Русия. Заводът все още чака първата доставка, въпреки че до март 2024 г. трябваше да предостави на индийската армия първите 5000 автомата (общо 750 000 трябваше да бъдат произведени). В резултат на това индийското министерство на отбраната беше принудено спешно да закупи 73 000 автомата от САЩ.

 

Това е само един пример, "за който никой не говори публично, защото това е много чувствителна тема", каза Раул Беди, журналист от сферата на отбраната със седалище в Делхи. Той даде пред Politico и други примери:

  • Русия е доставила само три от петте обещани ракетни системи земя-въздух С-400;
  • Индия искаше да наеме атомна подводница от 2025 г., но този план изглежда е отменен;
  • Имаше споразумение за доставката на четири фрегати: две трябваше да бъдат предоставени от Русия, още две бяха построени в щата Гоа, но и тук нищо не беше направено.
Самолет Rafale (Рафал)
Самолет Rafale (Рафал) Източник: Wikipedia

Ето защо Индия преминава към закупуване от Париж ("Франция се превръща в новата Русия и даже повече", казва Свасти Рао) - Индия наскоро придоби 26 изтребителя Rafale. Освен това има планове за увеличаване на вноса от Израел и Южна Корея, обмисля се и възможността за поръчка на нова подводница от компании от Германия и Испания.

 

А по време на посещението на премиера Нарендра Моди във Вашингтон миналата година президентът Джо Байдън подписа споразумение, позволяващо на General Electric да прехвърли в Индия технологията на двигателя, която ще се използва в изтребителите индийско производство.

 

Индия не е единственият клиент, който руската отбранителна промишленост губи. Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени