Русия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна

Русия има и генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов

Посолството на Руската федерация в Киев
Посолството на Руската федерация в Киев Източник: ТАСС

Русия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщиха за ТАСС от руското посолство в Киев. "Евакуацията на персонала вече е започнала", каза източникът пред ТАСС.

 

Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на запитване на Франс прес за това дали евакуацията вече е в ход. Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщиха журналисти на АФП, цитирани от БТА.

 

Коментирайки информацията на украинските медии, че в дипломатическите представителства на Русия е било забелязано как служителите са горяли документи, представителят на посолството съобщи пред ТАСС, че това наистина се е случвало.

 

"Това е планова процедура. В случаи като този съществува комплекс от мерки, които трябва да се предприемат, включително от съображения за сигурност", отбеляза източникът. Русия е представена в Украйна с посолство в Киев, а също така с генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов.

 

По-рано руското външно министерство съобщи, че Русия в най-скоро време ще евакуира персонала от дипломатическите си представителства в Украйна с цел защита на живота и сигурността на служителите им.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени