Русия започна третото постсъветско преброяване на населението

След кратък период на възстановяване, от 2018 г. руското население намалява

Москва
Москва Източник: Imagesbase
Русия започна третото преброяване на населението след разпадането на СССР, което трябва да даде представа за населението и за демографската криза, която разяжда страната, допълнително влошена от ковид, предаде Франс прес. От идването си на власт руският президент Владимир Путин направи демографското възраждане свой приоритет и въпреки че продължителността на живота се увеличи, страната така и не излезе от кризата, започнала по време на съветската епоха.
 
Преброяването, което ще продължи до 14 ноември, е трето в постсъветска Русия, след тези през 2010 и 2002 г. За първи път то ще се проведе до голяма степен електронно, след като на няколко пъти беше отлагано заради пандемията. Отсега е ясно, че руското население продължава да намалява, развитие, ускорено от КОВИД-19, отнел живота на повече от 400 000 души от началото на 2020 г., по данни на статистическата агенция Росстат.
 
Нови рекордни числа на регистрирани случаи и починали на дневна база бяха отчетени вчера, с 999 жертви на заразата а и 32 196 новозаразени. Демографската реалност е още по-мрачна. Русия е загубила 510 000 свои жители през 2020 г. и още 595 000 между януари и август 2021 г.
 
Данните на Росстат свидетелстват за рязко покачване на смъртността по време на пандемията, докато раждаемостта е в застой. След кратък период на възстановяване, от 2018 г. руското население намалява, а поколението, родено през първите постсъветски години, белязани от спад в раждаемостта, е вече във възраст, в която да има свои деца.
 
Точно преди началото на пандемията руският президент обяви нов план, според който чрез финансови стимули до 2024 г. децата, раждани от всяка жена, да се увеличат от 1,4 на 1,7. КОВИД-19 удари силно тези усилия, руснаците не бързат да се ваксинират, а здравните мерки са ограничени, докато социалната дистанция и носенето на маски почти не се спазват.
 
От юни насам Русия е изправена пред най-смъртоносната епидемична вълна, предизвикана от варианта Делта на коронавируса. Тя е най-тежко засегната държава в Европа, ситуация, която тревожи властите, въпреки че те изключиха въвеждането на здравни ограничения, за да запазят икономиката.
 
Създадени са всички условия гражданите да спасят живота си като се ваксинират, отбеляза тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Само малко над 31 процента от руснаците са напълно имунизирани, според специализирания сайт Gogov, в условията на обществено недоверие към ваксините, разработени от Русия, като Спутник V.
 
Владимир Путин призова сънародниците си да се ваксинират, но отказва да прибегне до задължителен здравен пропуск и имунизация - мерки, които биха били непопулярни, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени