Русия започна военни учения в Средиземно море като продължение на конфронтационната си политика

За да участват в ученията, бяха пребазирани от Русия в Сирия изтребители МиГ-31, носители на хиперзвукови ракети "Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М

Русия започна военни учения в Средиземно море
Русия започна военни учения в Средиземно море Източник: РИА Новости
Руски изтребители, военни кораби и подводници започнаха учения в Средиземно море след инцидента с британски миноносец във водите край Крим, съобщава The Times. Руските кораби и самолети ще отработват защитата на авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус, разположени в Сирия, както и ще проследяват действията на британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth. Tова без съмнение е демонстрация на сила (power projection) на фона на ескалацията на напрежението след инцидента с британски боен кораб в Черно море. В Средиземно море започнаха съвместни учения на руския флот и авиацията, което може да изостри напрежението в отношенията на Москва с Лондон след инцидента с преминаването на британския миноносец през водите край Крим.
 
За да участват в ученията, бяха пребазирани от Русия в Сирия изтребители МиГ-31, носители на хиперзвукови ракети "Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М, които пристигнаха за първи път на летището Хмеймим. Ракетният крайцер "Москва", фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров" и две подводници също участват в ученията в Средиземно море.
 
По данни на изданието, руските кораби и самолети ще отработят защитата на руската авиобаза Хмеймим и военноморската база Тартус, разположени в Сирия. Освен това друга цел на маневрите е проследяването на британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth, който при първото си бойно разполагане отиде в Източното Средиземноморие с изтребители F-35B на борда, за да "се бори с остатъците от Ислямска държава в Ирак". Според командира на ударната група на самолетоносача, комодор от Кралския флот на Великобритания Стив Мурхаус, руски самолети проявяват интерес към кораба и самолетоносачът вече "се противопоставя на руската активност".
 
"Не бих се изненадал, ако по време на учението, като се вземе предвид инцидентът с HMS Defender, се моделират и симулират удари и агресивни действия на самолетите Ту-22М и МиГ-31", цитира The Times Роб Лий, доктор на военните науки от King's College, Лондон.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени