Руска хиперзвукова ракета успешно порази тестова цел на брега на Баренцово море

Става дума за ракетите "Циркон"

Ракета "Циркон"
Ракета "Циркон" Източник: РИА Новости

Руската фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" успешно изстреля хиперзвукова ракета "Циркон" срещу наземна цел, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. Скоростта на полета бе 7 Маха (8575,31 километра в час), далечината - над 350 километра.

 

"Обективният контрол установи, че целта е успешно поразена с пряко попадение. Тестът потвърди тактико-техническите характеристики на ракетите "Циркон"", посочи ведомството. Ракетата е била изстреляна от акваторията на Бяло море; целта е била разположена на брега на Баренцово море.

 

"С комплекса "Циркон" ще бъдат въоръжавани подводници и надводни кораби от Военноморския флот на Русия", уточнява министерството. През март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвуковите ракети като част от руските оръжия от ново поколение, които могат да поразяват почти всяка точка от земното кълбо и да избягват противоракетните средства, разположени от САЩ, припомня Ройтерс.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени