Руска информационна операция с фалшив "указ" на Путин за "изтегляне" на руската армия от Украйна на 1 ноември?

Михаил Подоляк смята, че с подобна стратегия Кремъл иска да намали западното внимание към Украйна, както и да всее смут в украинското общество

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

В социалните мрежи се появи "указ" на Владимир Путин, според който Русия ще прекрати военните действия в Русия и от 1 ноември ще започне изтегляне на армията си от окупираните територии. Според Киев обаче става въпрос за фалшив указ.

 

Фалшивият указ на Путин
Фалшивият указ на Путин Източник: Telegram

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза пред "24 канал", че това е целенасочена информационна операция на врага. Според него агресорът се надява да отвлече вниманието на западните партньори на Киев с подобна дезинформация. Той отбеляза, че руският политически елит няма да се съгласи на мирно споразумение, докато армията на агресора не претърпи съкрушителни поражения на фронтовата линия.

 

"Москва никога не може да вземе подобно решение. Те (руснаците, бел. ред) ще продължат, независимо от загубите, дори и репутационните такива. За тях най-важното е да победят украинската коалиция", каза Подоляк.

 

Михаил Подоляк
Михаил Подоляк Източник: Скрийншот видео кадър

Ето защо според него всички документи за край на войната са фалшиви, защото Русия не е готова за това. Подоляк смята, че с подобна стратегия Кремъл иска да намали западното внимание към Украйна, както и да всее смут в украинското общество, защото хората могат да си кажат "ето, още малко и войната спира".

 

Сключване на споразумение с Русия за прекратяване на войната с Украйна би било равнозначно на сделка с дявола, заяви през миналата седмица в интервю за Асошиейтед прес Михаил Подоляк.

 

Според съветника на Зеленски споразумение би дало на руския президент Владимир Путин време да укрепи армията си и да пристъпи към нова, може би по-ожесточена фаза на войната. "Ако ви се подписва сделка с дявола, който след това да ви завлече в ада, тогава давайте. Русия е такава", заяви Подоляк, попитан за възможността за мирно споразумение за Киев.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени