Руска медия спира работа, след като бе категоризирана като чуждестранен агент

Терминът носи негативно значение от съветската епоха и води до налагане на допълнителен бюрократичен надзор на категоризираните с това понятие

VTimes
VTimes Източник: VT

Руският информационен сайт "VTimes" съобщи днес, че спира да работи, след като бе категоризиран като "чуждестранен агент" от властите миналия месец в рамките на нарастващите репресии срещу критикуващи Кремъл медии, предаде Ройтерс. В нарочно  съобщение  сайтът "VTimes" пише, че категоризирането на сайта като "чуждестранен агент" е отблъснало партньорите му, съсипало е бизнеса му и го е затруднило да предава новини.

 

Москва използва обозначението "чуждестранен агент" за определяне на финансирани от чужбина организации, които според властите са ангажирани с политическа дейност. Терминът носи негативно значение от съветската епоха и води до налагане на допълнителен бюрократичен надзор на категоризираните с това понятие.

 

Определянето като "чуждестранен агент" задължава медиите да добавят към публикациите си обозначение, че те се разпространяват от медия, "изпълняваща функциите на чуждестранен агент", отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени