Руска морска мина се взриви до румънски плаж на 25 километра от България

От началото на войната в Украйна водолазите са неутрализирали 5 морски мини в зоната на отговорност на Румъния

Морска мина
Морска мина Източник: Depositphotos

Мина се взриви в Черно море тази сутрин. Няма пострадали и материални щети, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА. Според информации в местни медии е засечана и втора морска мина във водата. Експлозията е станала в района на кея в румънския черноморски курорт Костинещи между Мангалия и Констанца - на около 25 - 30 км от българската граница.

 

Смята се, че се е взривила руска морска мина, каза говорителят на румънските военноморски сили полковник Корнелиу Павел, цитиран от телевизия Диджи24, предаде ДПА. На мястото на инцидента е екип от водолази, специализирани в унищожаването на взривни устройства, съобщи "Румъния Джърнал".

 

"Вятърът духа силно от морето към брега, а морето е бурно. Интервенцията ще бъде трудна. Това е високорискова операция. Тези морски мини са опасност не само за корабоплаването, но и за дейностите на брега", каза шефът на Военноморските сили.

 

По думите му от началото на войната в Украйна водолазите са неутрализирали 5 морски мини в зоната на отговорност на Румъния. "Имаше силна експлозия. Бях на една тераса, видях много черен дим. Казаха ни, че нещо се е взривило. Полицията и пожарната са тук. Някои туристи все още са във водата", разказва пред Джиджи24 турист, станал свидетел на събитието, цитиран от БГНЕС.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени