Руска подводница е ударила сонара на проследяващ кораб на Кралския флот на Великобритания

Инцидентът е бил заснет от телевизионен екип, заснемащ документален филм

Руска подводница
Руска подводница Източник: Интернет

Руска подводница се е сблъскала с военен кораб на Кралския флот на Великобритания, който е патрулира в Северния Атлантик. Това потвърдиха от британското военно министерство, информира Би Би Си. Фрегата HMS Northumberland е проследявала подводницата, когато тя е ударила сонара на кораба - част от оборудването е влачено на стотици метри зад него.

 

Инцидентът, който е станал в края на 2021 г. е бил заснет от телевизионен екип, заснемащ документален филм. Британски военен източник е посочил, че било малко вероятно сблъсъкът да е бил умишлен. HMS Northumberland е издирвал подводницата в Полярния кръг, след като тя е изчезнала от радара на кораба според Channel 5, който е снимал за своя сериал "Военен кораб: Живот в морето".

 

Британското военно министерство уточни, че фрегатата е открила подводницата ловец-убиец с помощта сонара - дълга тръба, снабдена с чувствителни хидрофони за слушане под водата. Перископ е бил забелязан на повърхността от хеликоптера Merlin на кораба, преди руската подводница да се гмурне отново, удряйки сонара на HMS Northumberland.

 

Филмовите камери са заснели екипажът да крещи: "Какво, по дяволите, беше това?". Не е ясно какви щети, ако е имало такива, е претърпял руският плавателен съд, но британският военен кораб е трябвало да се върне в пристанището в Шотландия, за да бъде сменено повреденото оборудване. През последните години се наблюдава увеличаване на активността на руските подводници, а фрегати на Кралския флот редовно патрулират в Северния Атлантик.

 

Министерството на отбраната на Великобритания обикновено не коментира операциите, но го направи, защото инцидентът беше уловен от камера. Говорител каза: "В края на 2020 г. руска подводница, проследявана от HMS Northumberland, влезе в контакт с нейния буксиран сонар. "Кралският флот редовно проследява чуждестранни кораби и подводници, за да гарантира отбраната на Обединеното кралство".

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени