Руска връзка: бивш сътрудник на Russia Today е платил за изгарянето на Корана от крайнодесния датски политик Расмус Палудан

Акцията спря присъединяването на Швеция към НАТО

Расмус Палудан запалва Корана
Расмус Палудан запалва Корана Източник: AP

Акцията на крайнодесния датския политик Расмус Палудан, при която той изгори Корана в Стокхолм, след която турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да подкрепи заявката на Швеция за влизане в НАТО, е била платена от журналиста и бивш сътрудник на руския пропагаден канал Russia Today Чанг Фрик.

 

Шведското издание SVT съобщи, че Чанг Фрик е заплатил за акцията 320 крони и е гарантирал, че ще покрие всички свързани с нея разходи. Фрик първо твърдеше, че е бил уговорен за това от сътрудник на шведския националистически сайт Exakt24. Сайтът обаче заяви, че именно Фрик "ги е помолил да го свържат с някой, който може да изгори Корана".

 

Пред The Insider Фрик потвърждава, че е платил за разрешението за провеждането на акцията, но твърди, че никога не е молил никого да изгаря религиозни книги. "Това не беше идеята ми", казва журналистът. На въпрос за връзките му с Russia Today и Русия, Фрик отбелязва, че от 2014 г. не работи с канала и не подкрепя позицията на Русия. Сега се занимавал с подкрепа за украинските бежанци, като събира пари за тях.

 

"Ако след тази акция ми беше позвънила мис Симонян /не знам дали е мис или мисис, защото нищо не знам за нея/, бих й обяснил, че след изборите в Турция Швеция ще бъде пусната в НАТО. В Турция има много проблеми - инфлация, бедност... Те използват всичко това, за да отвлекат вниманието от тях", обяснява той, визирайки главния редактор на Russia Today Маргарита Симонян. Фрик добавя, че акцията не била насочена срещу ислямския свят, а е в подкрепа на Работническата партия на Кюрдистан, която се смята в Турция за терористична организация. Според него либералното правителство на Швеция трябва да подкрепя кюрдите и свободата на словото, както и да покаже, че не се страхува от Турция.

 

На 21 януари лидерът на датската ултрадясна партия Stram Kurs (Твърда линия, бел. ред.) Расмус Палудан произнесе реч, осъждаща исляма, а след това запали Корана пред турското посолство в Стокхолм. Акцията предизвика буря от негодувание в целия ислямски свят и изостри отношенията между Швеция и Турция. Заради това, че шведските власти са разрешили митинга, Ердоган заяви, че Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

 

През 2014 г. Чанг Фрик се хвалеше със сътрудничеството си с телевизия Russia Today, но по-късно се опита да се разграничи, като обясни, че само продавал новинарски видеа на канала. Той няколко пъти е бил в Москва, където охотно участва в репортажи на руските пропагандни канали. Фрик отрича да е координирал работата си с Москва, но признава, че "между Русия и някои шведски десни медии има малки договорки". Това показа и разследване за руската помощ за крайнодясната партия "Шведски демократи" на парламентарните избори през 2018 г., публикувано от  The New York Times.

 

41-годишният датски адвокат и основател на крайнодясната партия Stram Kurs Расмус Палудан вече няколко пъти изгаря Корана. Политикът е организатор и на няколко антиислямски манифестации. През 2020 г. той бе осъден на 1 месец затвор и още 2 месеца условно по 14 различни обвинения, включително за расизъм, разпространяване на клеветнически твърдения и опасно шофиране на автомобил.

 

Шведското правителство остро осъди акцията, но за Турция това се стори недостатъчно, тъй като полицията в Стокхолм е позволила акцията пред посолството. Турция веднага отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната, както и поканата към председателя на парламента на Швеция да посети Анкара. Вчера бе обявено, че Турция преустановява за неопределено време преговорите за одобряването на заявката на Швеция за НАТО.

 

САЩ също осъдиха случилото се, но говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предположи, че акцията е целенасочен саботаж. "Изгарянето на книги, които са свещени за мнозина, е дълбоко неуважителен акт. Това е отвратително", коментира Прайс и обяви, че извършителят е "провокатор, който може би умишлено се е опитал да отдалечи двама наши близки партньори - Турция и Швеция".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени