Руската армия е пред колапс. Украйна провежда блицкриг

Според руски източници силите на Москва изоставят позиции, на които са се намирали от март, тъй като се опасяват, че ще бъдат обкръжени

Руски войници, убити в Украйна
Руски войници, убити в Украйна Източник: УНИАН

Украйна освобождава хиляди хора от окупация, руската фронтова линия се срива, пише в. "Дейли телеграф". Руските сили са принудени да отстъпват, след като украинските сили успяха да осъществят успешно настъпление в Южна Украйна, отбелязва британското издание, предаде БТА.

 

Руските сили в Южна Украйна се оказаха снощи на ръба на колапса, след като бяха принудени да се оттеглят вследствие на едно от най-бързите украински настъпления досега в конфликта. Украинските сили, които по-рано пробиха руските линии на западния бряг на река Днепър, продължиха настъплението си към някои стратегически селища.

 

Руски блогъри, специализирали се във военното дело, съобщиха, че на руските сили е било наредено да се прегрупират, за да не бъдат обкръжени в северната част на Херсонска област, изтъква "Дейли телеграф".

 

Информацията за значителни териториални загуби на руските сили изглежда се потвърждава от картите, фигуриращи в ежедневния брифинг на руското министерство на отбраната, въпреки че самото министерство не коментира измененията на фронтовата линия.

 

Руските сили изоставят две силно укрепени позиции на фронта в Източна и Южна Украйна, пише в. "Таймс". Силите на Киев напредват към Херсон. Според руски източници силите на Москва изоставят позиции, на които са се намирали от март, тъй като се опасяват, че ще бъдат обкръжени, подчертава британското издание.

 

В. "Индипендънт" обръща внимание на информацията за руски удар с дрон камикадзе тази сутрин в град Била Церква, в централната част на Киевска област. Британското издание се позовава на изявление на областния управител на Киевска област Олексий Кулеба. Атаката бе извършена на фона на бързото настъпление на украинските сили в Южна Украйна, за което съобщи и украинският президент Володимир Зеленски.

 

В. "Гардиън" също се фокусира върху изявленията на Зеленски, че украинските сили продължават да освобождават територии в Източна и Южна Украйна, и върху териториалните изменения, видни на картите от брифинга на руското министерство на отбраната.

 

От картите се вижда, че руските сили вече не упражняват контрол върху селището Дудчани в Херсонска област, което е разположено на западния бряг на река Днепър. Вчера украинските сили ускориха настъплението си и принудиха руските сили да отстъпват на два фронта - в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, и в Херсонска област в Южна Украйна, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Още от "Светът"

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени