Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Путин и Орбан
Путин и Орбан Източник: MSN

Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО в подкрепа на Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан, намеквайки, че военният съюз и Европейският съюз се насочват към по-пряк конфликт с Русия, предаде Асошиейтед прес.

 

Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на план, който НАТО обмисля, за да предостави по-предвидима военна подкрепа на Украйна през следващите години, за да отблъсне пълномащабна инвазия на Москва, тъй като по-добре въоръжените руски войски установяват контрол на бойното поле.

 

"Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции на НАТО в помощ на Киев.

 

"Трябва да предефинираме позицията си в рамките на военния алианс и нашите юристи и офицери работят върху това ... как Унгария може да съществува като член на НАТО, като същевременно не участва в действията на НАТО извън своята територия", каза той. 

 

Орбан, смятан за най-близкия партньор на руския президент Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

 

"Силата на НАТО не може да се сравнява с тази на Украйна", каза той. "Не смятам за логично твърдението, че Русия, която не може да се справи дори с Украйна, изведнъж ще погълне целия западен свят".

 

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца

Прочетете повече прочетете повече

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени