Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Путин и Орбан
Путин и Орбан Източник: MSN

Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО в подкрепа на Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан, намеквайки, че военният съюз и Европейският съюз се насочват към по-пряк конфликт с Русия, предаде Асошиейтед прес.

 

Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на план, който НАТО обмисля, за да предостави по-предвидима военна подкрепа на Украйна през следващите години, за да отблъсне пълномащабна инвазия на Москва, тъй като по-добре въоръжените руски войски установяват контрол на бойното поле.

 

"Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции на НАТО в помощ на Киев.

 

"Трябва да предефинираме позицията си в рамките на военния алианс и нашите юристи и офицери работят върху това ... как Унгария може да съществува като член на НАТО, като същевременно не участва в действията на НАТО извън своята територия", каза той. 

 

Орбан, смятан за най-близкия партньор на руския президент Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

 

"Силата на НАТО не може да се сравнява с тази на Украйна", каза той. "Не смятам за логично твърдението, че Русия, която не може да се справи дори с Украйна, изведнъж ще погълне целия западен свят".

 

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП.

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени