Руската марионетка Орбан отново се готви да блокира решение на ЕС - този път за лихвите от блокираните руски активи

Комисията предлага 90% от приходите от замразените руски активи да се ползват за купуване на оръжия

Путин и Орбан
Путин и Орбан Източник: MSN

ешение за конфискация на приходите от замразени руски активи в полза на Украйна едва ли ще се вземе на започващия днес Европейски съвет, казва за "Дойче веле" високопоставен дипломат. Причината е в Унгария, която се противопоставя на използването на тези средства за закупуване на оръжия за украинските въоръжени сили.


Според източника има общо разбиране сред повечето страни - членки на ЕС, че конфискуваните средства трябва да се използват за купуване на оръжия и боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна. "Сега Украйна се нуждае повече от пари за оръжие, а за съжаление не за възстановяване. И ние се стремим да направим всичко, за да избегнем по-нататъшно унищожение в Украйна", обяснява дипломатът.


Комисията предлага 90% от приходите от замразените руски активи да се ползват за купуване на оръжия. Унгария според събеседника на DW е против, тъй като иска средствата да отидат за всичко друго, но не и оръжия. Дискусията за разширяването на ЕС също изглежда спорен момент според тази публикация.

 

Възможно е решенията за приемане на преговорната рамка за Украйна и Молдова, която би отворила пътя за заседание на междуправителствена конференция, да не се вземат - те биха изисквали единодушна подкрепа от членките, а има страни, които са против започването на преговори по време на белгийското председателство на Съвета на ЕС, продължава събеседникът, без за уточнява кои са те.


От 1 юли Белгия предава щафетата на Унгария. Медията припомня как унгарският премиер Виктор Орбан е казвал, че преговорите ще бъдат блокирани в бъдеще, макар да е давал възможност за одобряване на многомилиарден финансов пакет за Украйна, напускайки залата преди почти два месеца. "За самото унгарско председателство ще бъде по-добре, ако въпросът за преговорите за присъединяването на Украйна и Молдова бъде решен през юни", казва източникът.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени