Руската прокуратурата поиска присъда от 3,5 години за Навални

Условната присъда на Алексей Навални да бъде заменена с ефективна. Това ще подкрепи в съда Генералната прокуратура на РусияОт прокуратурата аргументираха решението си със систематични нарушения на присъдата на руския опозоцинер, последното - при влизането в страната след престоя заради отравянето му в болница "Шарите" в Германия.

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter

От прокуратурата аргументираха решението си със систематични нарушения на присъдата на руския опозоцинер, последното - при влизането в страната след престоя заради отравянето му в болница "Шарите" в Германия. През декември 2014г. опозиционерът беше осъден за мошеничество на три години и шест месеца условно с 5-годишен изпитателен срок. През 2017-та изпитателният срок беше удължен с една година – до 29 декември 2020-та. "Искам да припомня, че Навални е единствения два пъти получил условна присъда в Русия. Спрямо никого съдът не е проявил подобно извънредно снизхождение", каза прокурор Екатерина Фокина.

 

От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че са отчели престоя на Навални в берлинската клиника "Шарите". След изписването си обаче той трябвало да се яви в службата, което на направил и уведомил с едномесечно закъснение за местонахождението си в хотел в Берлин. Тогава опозиционерът беше обявен за федерално издирване и задържан на 17 януари на летище "Шереметиево" при пристигането си от Германия. 

 

Нови протести се очакват утре, когато се гледа процесът. А близкият до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин заведе дело срещу Навални за причинени морални щети.  Искът е на стойност 10 милиона рубли или 135 хиляди долара. Вчера на много места в Русия отново имаше протести с искане за освобождаване на Навални. Силите за сигурност задържаха над 5000 души. 

Сред тях са видни привърженици на опозиционера, който беше арестуван веднага след връщането му в Русия. 

 

В същото време стана ясно - той е сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир. Като причина са посочени усилията му за установяване на демокрация в Русия.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени