Руската сонда Луна-25 се разби на повърхността на Луната

Преди ден апаратът претърпя "ненормална ситуация", докато се подготвяше да навлезе в орбита преди планираното му спускане към лунната повърхност в понеделник

Космическият кораб Луна-25
Космическият кораб Луна-25 Източник: Роскосмос

Руският космически кораб Луна-25 се разби на повърхността на Луната на в неделя, след като се завъртя в неконтролируема орбита, съобщи космическата агенция Роскосмос с уточнението, че е загубила всякакъв контакт със сондата.

 

Преди ден апаратът претърпя "ненормална ситуация", докато се подготвяше да навлезе в орбита преди планираното му спускане към лунната повърхност в понеделник. Според руските медии космическите служители са провели извънредна среща през нощта срещу неделя в опит да намерят начин да спасят мисията.

 

Луна-25 навлезе в лунна орбита на 16 август, като стана първият руски космически кораб, който направи това след Луна-24 през 1976 г. по време на съветския лидер Леонид Брежнев. Русия планира да създаде база на Луната до 2040 г.

 

Настоящата мисия имаше за цел да изследва част от Луната, където учените предполагат, че има замръзнала вода и други ресурси, които биха могли да се използват по време на по-дълъг престой на хора.

 

Луна-25 трябваше да работи една година в района около южния полюс на Луната. Ракета, носеща 1800-килограмовата сонда, беше изстреляна от руския космодрум Восточни на 11 август.

 

Русия беше в своеобразна надпревара с Индия, която планира да приземи своя космически кораб Chandrayaan-3 на южния полюс на Луната на 23 август.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени