Руската терористична държава мести тактически ядрени оръжия в близост до границите на Беларус с НАТО

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, който е подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна

Руско тактическо ядрено оръжие - ОТР "Искандер-М"
Руско тактическо ядрено оръжие - ОТР "Искандер-М" Източник: МО на РФ

Русия ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до западните граници на Беларус, съобщи руският посланик в Минск, като по този начин те ще бъдат разположени в близост до НАТО, който ход вероятно ще доведе до по-нататъшна ескалация на противопоставянето на Москва със Запада, предаде Ройтерс.

 

Нна 26 март руският военнопрестъпник № 1 Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Двете съседни държави официално са част от "съюзна държава" и от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който се ускори, след като Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна миналата година.

 

Оръжията "ще бъдат преместени на западната граница на нашата съюзна държава, което ще увеличи възможностите за гарантиране на сигурност", заяви руският посланик в Беларус Борис Гризлов по беларуската държавна телевизия. "Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и Съединените щати".

 

Гризлов не уточни къде ще бъдат разположени оръжията, но потвърди, че ще бъде завършено съоръжение за съхранение, както беше наредено от Путин, до 1 юли и след това ще бъде преместено в западната част на Беларус.

 

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, който е подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна.

 

САЩ и другите съюзници на Киев заявиха, че са загрижени за възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън заяви, че това е "обезпокоително".

 

Беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви в петък, че Беларус също ще позволи на Русия да разположи на нейна територия и междуконтинентални ядрени ракети, ако е необходимо.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени