Руски адмирал видя смъртна заплаха за руския флот от американските "Томахоук"

Наличието на крилати ракети "Томахоук" с обсег от 2400 км като част от комплекса "Тифон" ще създаде заплаха от щети на силите и съоръженията на флота в районите на базиране, заяви Касатонов

Ракета Томахоук
Ракета Томахоук Източник: МО на САЩ

САЩ могат да нанесат удар с крилати ракети "Томахоук" по базите на Балтийския и Северния флот от датския остров Борнхолм в Балтийско море. Това се казва в статия на заместник-главнокомандващия на руския флот адмирал Владимир Касатонов за списанието на Министерството на отбраната "Военна мисъл".

 

Той припомни, че миналата есен САЩ разположиха на Борнхолм мобилната ракетна система със среден и малък обсег "Тифон", която е способна да поразява морски цели в радиус до 400 км.

 

Адмирал Владимир Касатонов
Адмирал Владимир Касатонов Източник: РБК

"Наличието на крилати ракети "Томахоук" с обсег от 2400 км като част от комплекса "Тифон" ще създаде заплаха от щети на силите и съоръженията на флота в районите на базиране. Като се има предвид присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, тази заплаха за Балтийския и Северния флот само ще се увеличават", каза Касатонов.

 

Съединените щати не съобщиха за прехвърлянето на "Томахоук" в Борнхолм, но комплексът Raytheon Standard SM-6, който може да ги изстрелва, беше разположен в Европа за първи път. Defense24 пише, че американските военни, ако е необходимо, могат да доставят "Томахоук" на остров Борнхолм. Изданието нарича самия остров "закотвен ракетен крайцер".

 

Противокорабен комплакс Raytheon Standard SM-6
Противокорабен комплакс Raytheon Standard SM-6 Източник: Raytheon

Преди това руско-американският договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) забраняваше на САЩ да разполагат ракетни установки в Европа. Документът е подписан от САЩ и СССР през 1987 г. и се отнася до балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег 500-1000 км (по-малко) и 1000-5500 км (средно). Той също така включваше премахването на такива видове ракети и отказа да се произвеждат и тестват нови ракети със среден обсег.

 

През 2007 г. Русия обвини САЩ в нарушаване на договора, защото в Източна Европа са разположени американски системи за противоракетна отбрана (САЩ се оттеглиха от договора през 2002 г.), които могат да се използват и за ракети със среден обсег.

 

През 2014 г. САЩ обвиниха Русия, че тества крилата ракета с обсег над 500 км. През 2019 г. първо САЩ, а след това и Русия, се оттеглиха от договора, но Москва наложи едностранен мораториум върху ДРСМО.

 

Тогава Владимир Путин заяви, че Русия няма да разполага наземни ракети със среден обсег на своята европейска територия, докато в европейските страни не се появят американски оръжия от подобен клас.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени