Руски агенти готвят саботажи срещу собствените си сили, за да изфабрикуват претекст за нахлуване в Украйна

Този метод вече веднъж е прилаган през 2014 г., припомни съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан

Руски командоси
Руски командоси Източник: ВКонтакте
Американското разузнаване разполага с информация, според която Русия готви операция в Източна Украйна в опит да създаде претекст за инвазия. Това е заявил висш представител на американските власти пред щатски медии. По думите му разузнаването на САЩ има доказателства, че руски агенти, обучени в използването на експлозиви, ще извършат саботажи срещу собствените сили на Русия.
 
Твърдението последва друго такова от украинското министерство на отбраната в петък, в което се казва, че руските специални служби подготвят провокации срещу руските сили с намерението после да обвинят Украйна за тях. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан намекна за сведенията по време на брифинг с репортери в четвъртък.
 
"Нашето разузнаване има информация, че Русия подготвя почвата, за да изфабрикува претекст за инвазия. Вече видяхме този метод през 2014 г.", заяви Съливан. Ако се беше върнал в съветски време, Съливан щеше да припомни и т.н. "Майнилски обстрел", когато в края на ноември 1939 г. Съветите извършват обстрел на собствените си войски на съветско-финландската граница, обвинявайки за това финландците. С което поставят началото на своята агресия срещу Финландия. Източник, говорил пред американски медии казва, че според администрацията на президента Джо Байдън Русия се готви за нахлуване в Украйна, което ще доведе до "широкомащабни нарушения на човешките права и военни престъпления, ако дипломацията не успее да постигне целите си".
 
"Руските военни планират да стартират тези дейности няколко седмици преди военното нахлуване, което може да започне между средата на януари и средата на февруари", допълва той. САЩ също така смятат, че е започнала обработка на руското обществено мнение за интервенцията, като в социалните мрежи ежедневно се появяват хиляди постове с твърдения за нарушения на правата на човека в Украйна и войнственост от страна на украинските лидери.

Още от "Светът"

В Казахстан уволниха двама високопоставени роднини на бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев

Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени