Руски дипломат: Кой каза, че нямаме планове срещу страните от НАТО?

Преди дни Игор Калабухов заплаши с украински сценарий Босна и Херцеговина

Посланик Игор Калабухов
Посланик Игор Калабухов Източник: МИД на РФ

Руският дипломат в Босна и Херцеговина Игор Калабухов разбуни духовете в локалните медии с искрено изявление за локалния канал Face TV, цитиран от 5 телевизионен канал на Украйна.

 

Фокусът на диалога е различен скандал, провокиран от посланика - Калабухов сподели, че Босна и Херцеговина има право да взема решение дали да бъде член на НАТО, само че Москва си резервира правото да отговори на подобна стъпка. Посланикът даже заплаши, че е допустимо да се повтори сюжетът в Украйна.

 

"Ако тя (Босна и Херцеговина) реши да взе участие в нещо, това е вътрешен въпрос. Но нашата реакция е различен въпрос. С образеца на Украйна показахме какво чакаме. Ако има опасност, ще реагираме ", сподели руският посланик, представен от "Европейска истина ".

 

В днешното си изявление посланикът се опита да оправдае предходните си изявления.

"Ние не сме срещу присъединението към НАТО. Това не е опасност, може би предизвестие... Решете сами. Това е като циничен кръг, споделих към този момент... Ето, да вземем за пример: Бих стана член на НАТО, и Брюксел взема решение да сложи там ядрени ракети, ориентирани към Москва. Ние ще оценим стратегическата обстановка, тъй че считам, че европейската система, а не НАТО, би трябвало да бъде изходът ", сподели той.

 

На въпрос дали и в този момент Русия не е "обезпокоявана " от прилежащи страни, които към този момент са членки на НАТО, Калабухов направи още едно скандално изказване:

"Откъде знаете, че не планираме нищо против Хърватия, Унгария или Полша? Имаме проекти против НАТО. Оценяваме геостратегическата обстановка, гледаме от кое място идват заканите и реагираме ", сподели той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени