Руски дрон срути част от жилищен блок в Одеса, има много ранени и загинали

От кметството на Одеса допълват, че са повредени също така комунални мрежи и котелна централа, а близките сгради са с прекъснато от отопление

Разрушеният блок в Одеса
Разрушеният блок в Одеса Източник: Главно управление на Държавната служба за извънредни ситуации в Одеска област

Тази нощ при атака с дрон в Одеса руската армия разруши част от жилищна сграда. До момента се знае за осем ранени и няколко загинали. По данни на Силите за отбрана на Южна Украйна руснаците са извършили поредна терористична атака с дронове-камикадзе Шахед-131/136 посред нощ. Руските агресори са изпратили осем атакуващи безпилотни апарата от акваторията на Черно море към Одеска област.

 

Разрушеният блок в Одеса
Разрушеният блок в Одеса Източник: Главно управление на Държавната служба за извънредни ситуации в Одеска област

Твърди се, че в продължение на час частите на противовъздушната отбрана интензивно са отблъсквали тази атака. В резултат на това са били унищожени седем цели. За съжаление, един от дроновете по време на маневриране сред жилищните райони на Одеса е улучил 9-етажна сграда на жилищен комплекс. "Част от вход с 18 апартамента е разрушен. Вече се знае за загинал човек и 7 ранени, сред които бременна жена и малко дете", се посочва в съобщението, цитирано от УНИАН.

 

 

По данни на пресслужбата на Главното управление на Държавната служба за извънредни ситуации в Одеска област под развалините има хора. Към 07:00 ч. са спасени 7 ранени, открити са телата на двама загинали. Продължава работата по отстраняване на отломките и издирването на хора. На мястото работят психолози. В издирването участват и кучета. Разположен е отоплителен пункт. От Държавната служба за извънредни ситуации са привлечени 20 единици техника и 91 спасители, работата се извършва съвместно със службите за взаимодействие.

 

От кметството на Одеса допълват, че са повредени също така комунални мрежи и котелна централа, а близките сгради са с прекъснато от отопление. По информация на ръководителя на Одеската областна държавна администрация Олег Кипер един вход е разрушен до основи. "Бременна жена е в средно тежко състояние, още трима души с множество наранявания също са хоспитализирани, сред тях 26-годишно момиче е в тежко състояние, другите двама са в средно тежко състояние. Лекарите правят всичко възможно. На трима души, сред които и тригодишно дете, е оказана медицинска помощ на място", заяви служителят.

 

Както съобщава Кипер в 8:31 ч., спасителите са успели да извадят един човек изпод развалините. Той е жив - в момента на попадането на вражеския дрон мъжът, вероятно е е бил в мазето си. Човекът е в съзнание, сега го преглеждат медици. Претърсването и разчистването на отломките продължава.

 

Разрушенията в Одеса след руския терористичен удар
Разрушенията в Одеса след руския терористичен удар Източник: Главно управление на Държавната служба за извънредни ситуации в Одеска област

По данни на пресслужбата на Одеската областна прокуратура вече е известно, че са загинали 2 души, а още 8 са ранени. Започнато е досъдебно разследване по наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната (част 2, чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

 

"Според разследването през нощта на 2 март врагът е извършил нападение с безпилотен летателен апарат срещу Одеса. Безпилотният самолет е ударил 9-етажна сграда. Разрушена е част от входа на 18 апартамента. До момента се знае за 2 загинали и 8 ранени, сред които и тригодишно дете", - се посочва в съобщението.

 

Разчистването на отломките и операциите по издирване и спасяване продължават. Възможно е под отломките все още да има хора, 6 обитатели на къщата са в неизвестност.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени