Руски професор предложи изгонване на руснаците от големите градове, за да се увеличи раждаемостта

Демографската ситуация в Русия е близо до катастрофа

Руско многодетно семейство на село
Руско многодетно семейство на село Източник: Iprofiles

Експерти, близки до руското правителство, предлагат екзотични, понякога дори крайнорадикални мерки за решаване на демографския проблем в Русия и увеличаване на катастрофално спадналата раждаемост. Една от последните идеи е да се върне населението към традиционния начин на живот като се премести от мегаполисите в малки населени места с ниски сгради.

 

В Русия има много място и там, далеч от шума и суетата на града, но до родителите и роднините руснаците ще се върнат към традиционните ценности и семействата ще станат големи семейства. Това предложение прави Андрей Милехин, професор в Московския държавен университет и Висшето училище по икономика, основател на изследователския холдинг "Ромир", в доклада си за проекта "Хоризонт 2040", създаден от Агенцията за стратегически инициативи и Руския експортен център.

 

Демографската ситуация в Русия е близо до катастрофа. Низходящата тенденция се засилва от войната, емиграцията и намаляването на миграционните потоци. Населението на страната бързо намалява: Росстат прогнозира, че до 2030 г. то ще намалее с 3,2 милиона души и ще възлиза на 143,26 милиона. Три години по-рано очакванията на статистиците бяха по-високи: 144,27 млн. Това е базовата прогноза и според песимистичния сценарий Русия ще измре със среден темп от над 800 хиляди души годишно през следващите две десетилетия и ще загуби повече от 15 милиона души от постоянното население до средата на века.

 

В същото време раждаемостта потига антирекорди за втора поредна година. Миналата година броят на ражданията проби "дъното" на 90-те години, спадайки до нивата от началото на 18-ти и 19-ти век, изчисли демографът Алексей Ракша въз основа на статистически данни от регионалните служби по вписванията.

 

Затова "задачата на Русия е специална: незабавно да спре спада на раждаемостта и, за да подобри и защити собствения си макрорегион, значително да увеличи населението", пише Милехин. Според него сега Русия има "уникален и най-вероятно единствен шанс да коригира сегашната катастрофална ситуация в демографията".

 

Руско многодетно семейство на село
Руско многодетно семейство на село Източник: ТАСС

За просто възпроизводство - дори не за растеж, а само да запази числеността си в сегашния си размер - нивото на раждаемост трябва да бъде 2,15 на жена (2,7 на семейна двойка), отбелязва Милехин. Това е два пъти повече, отколкото е сега: през 2022 г. е раждаемостта е била 1,45, а през 2023 г. се предвижда да намалее до 1,35. Професорът смята, че сегашната възрастова структура на населението дава възможност да се постигне поне двукратно увеличение на раждаемостта при компетентна демографска политика. Но има условие - осигуряването на просто възпроизводство на населението е възможно само при значително увеличаване на броя на големите семейства.

 

Това, според Милехин, е възпрепятствано от градовете. В края на миналия век в тях настъпва така нареченият демографски преход – намаляване на раждаемостта в резултат на "социално-икономическо развитие и повишаване качеството на живот на населението, урбанизация и разрушаване на социалната институция на семейството". Милехин смята последните две точки за основните причини за спада на раждаемостта: "Именно гъстотата на населението, начинът на живот и темпото на живот в градовете бяха една от причините за демографския преход и спада на раждаемостта. Всъщност новият социален ред разруши институцията на многопоколенческото семейство, която от хилядолетия решава образователните, социалните и икономическите проблеми на децата, младите родители и възрастните хора".

 

Големите градове не са за големи семейства, смята Милехин. Те са гъсто застроени, има недостиг на "квадратни метри на човек" и социална инфраструктура (клиники, болници, детски градини, училища), а "нуждите на традиционното семейство и особено на родителите с много деца" не винаги се вземат предвид. В претъпканите градове има "екологични проблеми, разпадане на естествените социални връзки и срив на транспорта".

 

В тази връзка е необходимо да се мисли за "стратегическа деурбанизация", заключава Милехин. Необходимо е да се разшири изграждането на нискоетажни и частни къщи в извънградските райони и да се осигурят материални стимули за големите семейства да ги закупят, призовава той: "Възможността да живеят в развит, проспериращ, екологичен семеен район би била сериозен аргумент за младо семейство в полза на избора на повече деца. Животът с родители, роднини и близки съседи би позволил да се премахнат редица ограничения върху трудовата дейност и материалната сигурност". В Русия има достатъчно слабо развити територии, отбелязва Милехин. Така че има достатъчно място за всички.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени