Руски професор: Страни-паразити задават русофобския дневен ред на ЕС

Сред паразитните държави той добавя и България, която е включена в т.н. "списък с неприятелски държави"

Проф. Владимир Лепехин
Проф. Владимир Лепехин Източник: Институт ЕАЭС

Антируските инициативи в Европа активно се пробутват не от големите държави там, а от "държави-паразити", които висят на фунансовата шия на Брюксел. Това твърди в интервю за изданието "Свободная пресса" директорът на руския Институт за изучаване на проблемите на развитието на Евразийского экономического союза (Институт ЕАЭС) проф. Владимир Лепехин.

 

Той заяви това в коментар на последната резолюция на ЕС, според която "ако военното разполагане на границата с Украйна прерасне в нахлуване в Украйна от Руската федерация, при тези условия вносът на нефт и газ от Русия трябва да бъде спрян незабавно, Русия трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, всички активи на руските олигарси трябва да бъдат замразени и визите им за ЕС да се отменят". Според проф. Лепехин, тези страни "паразити", както той ги нарича, са предимно от бившите сателите на съветския съюз в Източна Европа, които "търсят предлог, за да продължат да получават от ЕС кредити и други преференции и най-успешният предлог за това е да размахват плашилото на "руската заплаха", коментира той. 

С тази заплаха, твърди директорът на Института ЕАЭС, обосновават и своето съществуване и финансиране "общоевропейски паразитни структури" като ЕС, ОССЕ, Международният съд в Хага. Сред паразитните държави той добавя и България, която е включена в т.н. "списък с неприятелски държави", заедно със САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Украйна, Великобритания, Австралия.

Проф. Лепехин настоява, че газовите тръбопроводи не спомагат за взаимодействието и обединението на Русия и Европа. "Те отчасти обединяват само руската и европейската бюрокрация и едър бизнес, който трупат огромни печалби от доставката на суровини от Русия в държавите от ЕС. Тези газопроводи поставят Руската федерация в огромна зависимост от Европа, където всяка малка държава-паразит като Литва или Полша...може да шантажира Русия, блокирайки нейните проекти за транспортиране на газ", заключава той. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени