Руски Су-35 се опита да разбие полски L410 над Черно море, румънски изтребители са били в готовност да помогнат

Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 "Reaper" над Черно море

Су-35
Су-35 Източник: Twitter

Полски самолет L410 е бил прехванат от руски изтребител Су-35 вчера, при което са извършени "агресивни и опасни маневри, многократно изпълнявани от руския изтребител в близост до полския самолет", заяви Министерство на отбраната на Румъния.

 

Самолет L410 "Turbolet", "принадлежащ на полската гранична полиция, който е изпълнявал рутинни патрулни мисии под егидата на Фронтекс над Черно море в международното въздушно пространство в сътрудничество с румънската гранична полиция, е бил прехванат от руски изтребител Су-35 около 13:20 ч., на около 60 км източно от румънското въздушно пространство".

 

Според румънските власти "агресивните и опасни маневри, многократно изпълнявани от руския изтребител в близост до полския самолет, са предизвикали висока степен на турбулентност и сериозни затруднения при управлението му". Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 "Reaper" над Черно море.

 

Военновъздушните сили на Румъния са били предварително предупредени, готови да се намесят по всяко време. "След инцидента два изтребителя на румънските военновъздушни сили и два на испанските военновъздушни сили в състава на бойната служба на Air policing бяха предварително разположени от Центъра за съвместни въздушни операции на НАТО в Торехон, като са готови да се намесят по всяко време, но не изискват излитане", се казва в изявление на МО на Румъния, цитирано от "Defense Romania". 

 

Полският екипаж е действал спокойно и професионално в ситуацията, създадена безотговорно от руския пилот, като е успял да поеме контрол над самолета след първоначалната загуба на височина, причинена от маневрирането на изтребителя Су-35, успявайки да кацне безопасно на летище Михаил Когълничану около 13:50 ч. Никой от членовете на екипажа на борда на полския самолет не е пострадал при инцидента.

 

Румънските власти са в контакт с Фронтекс и полските власти, за да се изяснят всички обстоятелства на инцидента. Агресивното поведение на военния самолет, принадлежащ на Руската федерация, срещу невъоръжен самолет, изпълняващ мисия на Фронтекс за наблюдение на миграционния риск в Черноморския басейн, е напълно неприемливо.

 

Този инцидент е още едно доказателство за провокативния подход на Руската федерация в Черно море. От 19 април до 17 май 2023 г. полски самолет L410 UVP-E20 е разположен в Румъния като част от "Многоцелева морска операция (MMO) Западно Черно море 2023", координирана от Фронтекс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени