Руски учени признаха за огромен нефтен разлив в Черно море

Mетролът се е разпространил на площ от близо 80 квадратни километра

Петролен разлив
Петролен разлив Източник: Sputnik / Konstantin Chalabov

Руски учени съобщиха, че са локализирали огромно петролно петно в Черно море. Най-малко 100 тона петрол са изтекли при град Новоросийск, предаде и Световният фонд за дивата природа. Изтичането е станало на морски терминал близо до южния пристанищен град през уикенда, докато плаващият под гръцки флаг Minerva Symphony зареждал петрол. В понеделник консорциумът Каспийски тръбопровод (CPC), който контролира терминала, заяви, че разливът е задържан, като се изчислява, че петролът се е разпространил на площ от 200 квадратни метра и е обхванал около 12 кубически метра петрол. Рано в неделя "ситуацията се нормализира" и не представлява заплаха нито за местното население, нито за дивата природа, съобщиха от консорциума. CPC е собственост на редица акционери, включително руската "Роснефт", американския петролен гигант Chevron и италианската Eni, предаде БГНЕС.

 

Но WWF и руските учени заявиха в сряда, че петролното петно е много по -голямо от първоначално съобщеното и може да има отрицателно въздействие върху околната среда. Природозащитната група заяви, че е започнала свое собствено наблюдение и позовавайки се на собствени данни, установи, че петното е обхванало площ от 94 квадратни километра до неделя. От WWF изчисляват, че най -малко 100 тона петрол - "и най -вероятно дори повече" - са изтекли в Черно море.

 

"Въпреки бързото включване на спасителните екипи, петролът се разпространи в огромна зона", се казва в изявление на WWF във Фейсбук, като се добавя, че морската дива природа може да бъде засегната. Алексей Книжников, ръководител в WWF Русия, заяви, че петното се носи на север, след като вече е стигнало до Абрау-Дюрсо, известен със своите плажове и винарска промишленост, а по-късно може да стигне и до природния резерват Утриш.

 

В разговор с агенция Франс прес Книжников каза, че е твърде рано да се каже как петното може да повлияе на околната среда. "Можем да кажем, че няма обективна информация за мащаба на разлива от страна на регулаторните органи", добави той. Институтът за космически изследвания на Руската академия на науките заяви, че също наблюдава замърсяването и, позовавайки се на данни от сателитни снимки, каза по-рано през деня, че петролът се е разпространил на площ от близо 80 квадратни километра.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени