Руски военен командир призова армията да свали Путин от власт

Доверието към Путин сред руснаците намалява с всеки изминал ден. Инвазията на украинската армия бе поредното унижение за руския президент.

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

Собственикът на руската частна военна компания "Паладин" Георгий Закревски призова армията на РФ да свали Владимир Путин от власт, защото по думите му той е превърнал Русия в треторазрядна военна сила.

 

Доверието в лидерството на Владимир Путин вече не е толкова голямо, колкото беше в началото на войната в Украйна. Планът на руския лидер да превземе Киев за три дни се провали напълно, а войната вече се пренесе и на руска територия с инвазията на ЗСУ в Курска област.

 

Закревски е лидер на частна военна компания "Паладин", една от многото в страната. Тя е участвала във военни операции в Сирия и други точки на света. Не е толкова могъща колкото "Вагнер", но думите на Закревски може да са индикация, че се подготвя нов бунт срещу Путин в Русия, предаде Express.co.uk.

 

Закревски се аргументира, че Русия е на ръба на катастрофа и голяма беда. Дронове летят в цяла централна Русия, чак до Москва и Санкт Петербург, атакувайки дори и Кремъл. Черноморският флот на РФ е изгонен, сякаш Русия е треторазрядна държава, каза военният командир. Той добави още, че руската военна авиация практически не работи, а населението измира от бедност и пие до смърт. И така нареченият "велик Путин" докара Русия до това състояние.

 

Американският вестник The Washington Post пише, че по време на кризи и критични моменти руският президент Владимир Путин "замръзва" и не може да вземе бързо решение какво трябва да се направи. Когато авторитетът на Путин е подложен на изпитание, в отговора му често липсват бързите, решителни действия, които са нужни на Кремъл.

 

Нахлуването в Курск е четвъртият голям удар върху властта на Путин след нахлуването му в Украйна през февруари 2022 г. и подчертава слабостите на една вертикална автокрация, която работи до голяма степен със страх и наказание.

 

След като Русия не успя да свали украинското правителство в началото на инвазията, след като босът на "Вагнер" Евгений Пригожин поведе въстание срещу редовното руско военно командване и след като ислямистки екстремисти удариха популярна концертна зала в Москва – Кремъл не отговори по никакъв начин.

 

Дори публичният отговор на Путин закъсня. Липсата на адекватни действия контрастира на наратива на руските пропагандисти, че Путин е твърд лидер, който може да защити руснаците и работи за тях.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени