Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руският военен самолет Су-24 навлязъл източно от балтийския остров Готланд, намиращ се около 350 км от руския ексклав Калининград

Руски бомбардировач Су-24
Руски бомбардировач Су-24 Източник: Russianplanes

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители.

 

Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното пространство "неприемливо" и каза, че служители от руското посолство в Стокхолм ще бъдат привикани във външно министерство заради инцидента.

 

Инцидентът се случва на фона на провеждащата се в Швейцария двудневна конференция за мир в Украйна. 

Руският военен самолет Су-24 навлязъл за кратко в петък в шведското въздушно пространство източно от балтийския остров Готланд, намиращ се около 350 км от руския ексклав Калининград.

Шведските въоръжени сили посочиха в изявление, че до руския самолет е било изпратено предупреждение, той не е отговорил, след което два шведски изтребителя "Грипен" са били изпратени да го пресрещнат.

"Руските действия са неприемливи и показват липса на зачитане на нашата териториална цялост", заяви командващият шведските военновъздушни сили Йонас Викман. Той допълни, че е била проследена цялата верига от събития и че военните са били на място, за да се намесят при нужда.

 

Източник: БНР

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени